lauantai 22. helmikuuta 2014

Kaksi sotaa ja kaksi presidenttiä

Tulin taas, huonosta kelistä välittämättä, potkulaudalla kaupasta rouvan asioilta. Kotipihassa odotti vihon viimeinen räksytys: iäkkäämpi naisihminen piteli pikkuruista koiraa narussa ja tämä koira räksytti varmaankin potkulaudalle, ei ollut raukka koskaan ennen nähnyt semmosta. Sanoin koiran omistajalle: - Noin pienen piskin pitäisi ymmärtää pitää itsestään vähän pienempää ääntä. Tähän koiran omistaja: - Mutta kun sillä on niin suuri ego.

Tästähän pääsemme suoraan ilman aasinsiltaa asiaan, tiedonvälitykseen ja informaatioon. Tein 1970-luvun alussa televisiolle filmin Sahelin kuivuudesta. Varmaankin noin vuosi myöhemmin olin taas matkalla Länsi-Afrikkaan, PAIGC:n vieraaksi sotaa käyvään Guinea Bissauhun, Dakarin kautta. Yleisradion herrat pyysivät, että lähettäisin raportin Sahelin kuivuudesta.

Soitin Dakarista radioon ja lähetin raportin: - Täällä sataa vettä, on satanut jo pitkään. Odotettavissa on paras viljasato vuosikausiin. Että sillä lailla. Jostain kumman syystä median mielenkiinto uutisoida tapahtumista lopahtaa, kun asiat on hyvin: eihän silloin oikeastaan tapahdu mitään.

Guinea Bissaussa, jossa sissiarmeija taisteli portugalilaisia vastaan, istuin pitkän marssin jälkeen yhtenä yönä puunrungolla sissejä komentavan Luis Gabralin kanssa. Luis pummasi minulta tupakkaa ja minä join hänen varastoistaan pihistämääni Coca Colaa: sissit kantoivat aseiden lisäksi limua johtajalleen. Muistaakseni juttelimme Luisin kanssa elämän merkityksestä.

Olin muutamaa vuotta aikaisemmin tavannut ja haastatellut Nigeriassa kenraali Yakubu Gowonia. Nigeriassahan käytiin vielä 1969 sisällissotaa, jota suomalainen media kutsui "kansanmurhaksi". Kenraali Gowon, joka oli vain 10 vuotta minua vanhempi, johti yli 50 miljoonan ihmisen kansakuntaa. Väitettyä kansanmurhaa hän kommentoi: - Kun tulin Englannista laivalla takaisin Nigeriaan, Jumala sanoi minulle: sinun tehtäväsi on pitää Nigeria yhtenäisenä.

Kenraalin mukaan sodan olisi voinut lopettaa nopeastikin, mutta kun Nigeria pitää pitää yhtenäisenä. Kerroin tämän myös Yleisradion tv-kommentaattoreille, jotka propagoivat kansanmurhasta ja jotka myöhemmin ymmärsivät olleensa väärässä ja pyysivät minultakin anteeksi.

Luisista tuli aikanaan Guinea Bissaun presidentti. Hänet syrjäytettiin 1980. Maassa oli sotilasvallankaappaus 1999 ja 2003, presidentti surmattiin 2009, sotilasvallankaappaus 2010, 2011 ja vuonna 2012 armeija kaappasi vallan.

Yakubu Gowon syöstiin vallasta 1975. Hän muutti Englantiin, opiskeli Warwickin yliopistossa ja väitteli tohtoriksi (political science). Tohtori Gowon asuu taas Nigeriassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti