keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Korkealta ja kaukaa näkee hyvin

Palasimme Bhutanista pari päivää sitten sunnuntaina. Eilen oli tiistai ja kaunis kesäinen päivä ja me olimme kotiutuneet normaaliin päiväjärjestykseen: - Potkulautamies saa hakea Prismasta uusia perunoita ja samalla poiketa apteekissa.

Potkulautailin reittiä joka ylitti Vanhankaupungin lahden. Vasemmalla kohisi Vantaanjoki matkalla mereen ja minä potkin Prismaan Viikin luonnonsuojelualueen reunassa. Kaunista. Kaunista oli Himalajan vuoristossakin lähes kolmen kilometrin korkeudessa. Saimme korkeuksiin uutisia läheltä merenpintaa.

Yle kertoi uutisissa, että Waterloon taistelusta on kulunut 200 vuotta. Waterloossa järjestettiin virallinen muistoseremonia ja kaksipäiväiset juhlallisuudet, joissa tuhannet näyttelijät esittivät uudelleen taistelun tapahtumia. Yleisöäkin oli paikalla tuhansittain. Minä Himalajalla ajattelin, että miksi sotaa pitää näytellä: halukkaat voisivat mennä katsomaan tapahtumia ihan livenä, vaikka Lähi-Itään.

Hesari kirjoitti, että sota oli nuoren Napoleonin ehkä ensimmäinen rakkaus. Waterloo käänsi Euroopan historian. Napoleonin häviötä on selitetty sillä, että hänellä oli peräpukamat. Ilmeisesti Wellingtonin herttuan suoli toimi paremmin.

On historian ymmärtämisen kannalta toivottavaa, että tutkijat selvittävät mahavaivojen, suolen toiminnan ja kihdin vaikutukset maailmanhistoriaan.

Minua kyllä ihmetytti taas tämmönen otsikko: Israel ja Hamas saattoivat syyllistyä sotarikoksiin. Sota kuulemma on laillinen, jos sen julistaa. Eikös tästä voi vetää johtopäätöksen, että sotaa paljon vähemmän vahinkoa aiheuttavat rikokset myös ovat laillisia, jos ne julistaa. "Anteeksi vanha rouva, mutta julistan, että nyt minä ryöstän teidät."

Himalajalle tuli uutinen Tanskan vaalituloksesta. Sosialidemokraatit ottivat suurimman puolueen paikan, mutta porvariblokki kokonaisuudessaan voitti. Demareiden puheenjohtaja kertoi heti vaali-iltana jättävänsä paikkansa puolueen johdossa. Suomessa demarit luisuvat alamäkeen, mutta kukaan ei ota vastuuta. On vähän niin kuin Aarnion oikeudenkäynnissä: syytetty kiistää kaikki syytteet.

Olimme Bhutanissa vuoristossa kosken rannalla piknikillä, lounaalla. Sanoin: Tämähän on yhtä kaunis kuin Vantaankoski.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti