sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Vihaa ja kuole ennen aikaasi

No niin, rouva otti ja lähti - vanhemman tyttäremme kanssa Assisiin enneagrammikurssille. Assisi on paikka, jossa oikeasti kannattaa vierailla, oli sitten katolinen, protestantti, ihmisvihaaja tai asennoituu tähän päivään, huomiseen tai tuonpuoleiseen miten vaan. Franciscus Assisilainen (Jumalan pieni köyhä) harrasti yksinkertaisuutta ja luopui omaisuudestaankin ajatellen hyvää. Katolinen kirkko on rakentanut Franciscuksen vaatimattoman hartauspaikan ympärille suuren, ylellisen kirkkorakennuksen. Franciscus varmaan pyörähtelee haudassaan.

Enneagrammi on hyvä juttu. Se yksinkertaisesti opettaa, että ihmiset ovat erilaisia, Kaikki ne viat, joita ihmisissä näet, eivät välttämättä ole vikoja, ne on ominaisuuksia. Opetelkaa ymmärtämään toisianne.

Yksi ominaisuus kuitenkin on vika ja vielä hengenvaarallinen. Uutisissa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan ihmisten vihaaminen ja kyynisyys on samanlainen henkeä uhkaava sairaus kuin esim. korkea kolesteroli. Siitä vaan vihaamaan. Mitä enemmän vihaatte sitä nopeammin kuolette.

Tein pikagallupin. Kaikki vastaajat pitivät tätä hyvänä uutisena.

Juttelin tästä uutisesta Lapinäijänkin kanssa. Lapinäijä tokaisi, että niinhän se on. Kovasti kun vihaa, niin verenpaine nousee ja aivoinfarkti tulee. Lapinäijä sitten vielä päälle vähätteli itseään: - Tämmönen puun työstäjä. Kun sanoo, että työkseen puuta työstää, niin ei ne arvosta.

Eivät arvosta? Muistan, että rahalla sai joskus ja varmaan vieläkin ostaa titteleitä: aatelisarvot ovat kaupan, oppiarvot ovat kaupan ja jokuhan voi esiintyä kreivinä ihan omasta aloitteestaan. Vaikka Lapinäijällä olisi paljon rahaa, niin ei se niillä rahoilla itselleen titteliä ostaisi - Lapinäijä on viisas mies.

Muistan jutun turistiporukasta, joka hotellin baarissa kävi kinaa siitä ollaanko nyt Istanbulin vai Nicosian Hiltonissa. Olivat matkalla maailman ympäri ja kotiin palattuaan varmaan kertoivat kuinka paljon maailmaa tuli nähtyä.

Pienenä minulla oli ajatus: yksi kiertää ympäri maailman eikä opi mitään, toinen kulkee perheen ainoilla kengillä pirtin ja ulkovessan väliä ja ymmärtää kaiken.

Rouva on oppinut olemaan kaveri älykännykkänsä kanssa ja tykkää ottaa kuvia. Kiitos tästä kuvasta: siinä, siinä se on, Franciscuksen pieni pyhättö, jonka Enkeleiden Pyhän Marian Basilika kätkee sisälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti