torstai 13. heinäkuuta 2017

Mattanen ja minä - sota-ajan sekundaa

Rouva sanoi, että Potkulautamies saa hakea Arabian K-supermarketista kuhafileen. Parkkeerasin potkulautaani, kun ohitseni käveli mies takanaan pieni poika: - Isi, odota!

Kymmenen vuotta sitten Mattasen Eero Sodankylästä muurasi Levillä meille takan rakkakivistä. Komea takka ja vetää hyvin. Eeron kanssa oli kiva keskustella. Kerran tuli puheeksi kuinka vanhoja me olemme, Eero ja minä. Selvisi, että olemme syntyneet samana vuonna. Eero tokaisi tähän: - Methän olema molemat sota-ajan sekundaa.

Suomalaiset ovat 400-luvulta tähän päivään, olisiko 1 600 vuoden aikana, olleet osallisina lähes 90 kahakassa eivätkä ne kaikki ole olleet päivän tai kahden yhteenottoja: viimeksi taistelimme Suomen sodissa 1939-1945 - kaatuneita lähes 95 000.

Oli miten oli, Eero ja minä olemme syntyneet onnellisten tähtien alla. Olemme suomalaisten historiassa ainutkertaisia, olemme sukupolvea, joka ensimmäistä kertaa on saanut elää rauhassa yli 70 vuotta emmekä ole joutuneet tarttumaan aseeseen  ja sotimaan. Meille on ainakin ollut mahdollista olla paikalla, kun lapsemme ovat etsineet kättä, mihin tarttua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti