tiistai 22. joulukuuta 2020

Ota yksi, maksa kaksi !


Kävin  marketissa ruokaostoksilla. Parkkihallissa en voinut välttyä kuulemasta, kuinka eläkeikää lähestyvä ukkeli yritti tehdä vaikutusta "naapurin rouvaan" machoilemalla, että "uutisissa tulee liikaa juttuja koronasta". "Meitä pelotellaan", hän sanoi. "Jos tauti on tullakseen, niin tulkoon!" En tuppautunut porukkaan esittämään eriävää mielipidettäni, vaikka mieli teki. Laitoin maskin naamalleni ja pakenin hissiin.

Tämän ensimmäisen kappaleen kirjoittamisesta on kulunut jo yli kuukausi.  Viikko pari sitten kuulin marketin hississä taas lauseen: "Jos on tullakseen niin tulkoon!"

Ukkelilla hississä oli tuuhea parta, mutta ei maskia.  Kysyin ukkelilta, että hoitaako parta maskin hommat. - Olisi minulla autossa maskeja, mutta en välitä käyttää. Tapaan päivän aikana paljon ihmisiä. Jos korona on tullakseen, niin tulkoon. 

Näitä itsekeskeisiä ukkeleita meillä riittää kauppakeskuksiinkin, vaikka heitä on ripoteltu sinne sun tänne ympäri maailmaa: Valko-Venäjälle Lukashenka, Yhdysvaltoihin Trump, Unkariin Orban, jne. Noin 50 vuotta sitten matkustelin ympäri Länsi-Afrikkaa: kohtasin vain ystävällisiä ihmisiä. Minulle rakkaat nuoret reppureissasivat muutama vuosi sitten ympäri maailman. Maailman ystävällisimmät ihmiset asuu heidän kokemansa mukaan Iranissa. Ei uskoisi, kun lukee lehdestä uutisen: "Iran teloitti hallintoa vastustaneen toimittajan" (HS 13.12.2020).

 Minua on näinä kaamoksen pimeinä aikoina mietityttänyt, että mikä meissä oikein on vialla, kun nostamme valtaan ukkeleita, jotka saarnaavat edustavansa ihmistä suurempia aatteita ja sitten vastoin aatetettaan toimivat kuin Stalin, jonka puoluevaltion terrori tuhosi noin 25-30 miljoonaa Neuvostoliiton kansalaista.

Meitä suomalaisiakin juoksi Neuvostoliittoon aatteen innoittamina. Stalinin vainoissa kuoli tai katosi 8 000 -25 000 kansanvihollisena pidettyä suomalaista.

Ihmiskunta on nyt tasitellut koronaa vastaan. Koronalla ei ole uskontoa eikä aatetta. Se tarttuu ihmisiin rotuun, ikään ja uskontoon katsomatta. Ehkä tämän takia ihmisille, ukkeleita lukuunottamatta, on ollut helppo toimia yhdessä virusta vastaan  Koronaa huomattavasti suurempi tuhon aiheuttaja ihmisille on nälkä. Nälkään kuolee  enemmän ihmsiä kuin koronaan. Kun me nyt yhdessä selätämme koronan, niin taistellaan seuraavaksi porukalla nälkää vastaan. Me pystymme.

Suomessa voisimme aloittaa kampanjalla: "Ota yksi, maksa kaksi." Tarkoitan tällä, että jos ostat kaupassa yhden leivän tai kinkun, maksat kahdesta. Näin voit auttaa naapuria, jolla ei ole rahaa leipään eikä kinkkuun. Ymmärrän, että tällainen auttava ulottuvuus olisi helppo rakentaa osaksi kaupan kassajärjestelmää.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti