tiistai 14. tammikuuta 2014

Maalleko terve talonpoikaisjärki jäi?

Tänään Potkulautamies luki Hesarista, että maan hallitus oli Kataisen mukaan päässyt "pitkästä aikaa keskustelemaan laaja-alaisesti". Hallitus oli keskustellut epävirallisesti maan tulevaisuudesta. Haaveilu on tärkeä ajattelemisen muoto, mutta uskallan luulla, että se tuotttaa tuloksia vain yksilötasolla. Onko kukaan koskaan kuullut innovaatiosta tai tulevaisuuden mullistavasta ideasta, joka on synnytetty komiteassa tai työryhmässä tai toimikunnassa?

Kehitys lähtee alhaalta ylöspäin. Kun näin on, niin ensimmäisenä toteutettava visio voisi olla terveen talonpoikaisjärjen käytön salliminen hallinnon kaikilla tasoilla.

Kävin tänään Hakaniemen hallissa. Aamulla hallissa ei ollut ruuhka-aika ja kauppiailla oli aikaa jutella. Niissä keskusteluissa byrokratia, ei ehkä niinkään itse byrokratia, mutta sen taustalla lepäilevät ajatusmallit ja asenteet saivat huutia.Vai mitä mieltä olette tästä: Hallin hissi menee rikki perjantaina aamupäivällä. Huoltomiehet tulevat hommiin, puuhastelevat aikansa ja katoavat sitten puoliltapäivin.

Hallikauppiaat, jotkut hyvinkin vanhoja, kantavat tavaroitaan kellariin, myyntiin, kellariin. Näin kuluu kiireinen lauantaikin, rappuja edestakaisin. Hyvin levänneet huoltomiehet palaavat maanantaina, tekevät töitä kymmenisen minuuttia ja ka!, hissi toimii. Miksi ette laittaneet hissiä kuntoon perjantaina, heiltä kysytään. "Olimme sopineet pomon kanssa, että voimme lähteä viikonlopunviettoon jo aikaisemmin."

Olin aamulla käyttänyt rouvan Vallilan terveyskeskuksessa, jossa muuten hommat hoituu hyvin. Ajelin sen jälkeen autolla Hakaniemeen. Minulla oli autoilijan asenteet: jalankulkijat on tyhmiä. Siihen kiinnittää huomiota Hermannin rantatiellä, jonka alkupäässä on suojatie ja sille liikennevalot. Autot pysäytetään punaisiin valoihin, vaikka jalankulkijoita ei näy missään, tai oikeasti: enää missään.

Jalankulkijat ovat tulleet ylittämään tietä ja painaneet nappia saadakseen vihreät valot. Sitten he huomaavat, että autoja ei olekaan tulossa ja ylittävät tien. Jonkin ajan kuluttua, kun jalankulkijat ovat jo menneet, valot vaihtuvat autoilijoille punaisiksi.

Viime kesänä ylitin tietä samassa paikassa potkulaudalla. Vasemmalta ei ollut tulossa autoja. Ylitin tietä päin punaisia aina keskellä olevalle saarekkeelle. Pysähdyin tähän, en siis ajotielle, ja jäin odottelemaan, että matkan päässä oikealta lähestyvä pieni henkilöauto pääsisi vapaasti ajamaan, olihan sille vihreä valokin. Kyllä autoilijat on tyhmiä. Tämäkin oli nähnyt, että olin ylittänyt tien toisen puolen päin punaisia ja sai siitä syyn töräytellä torvea ja vilkutella keskisormea. Vaikka minä vain yritin jouduttaa hänen matkaansa.

Hallikauppiaan mielestä ihmiset, jotka muuttivat maalta kaupunkeihin, unohtivat ottaa maalta mukaansa sen terveen järjen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti