sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Ihmissuhteita vai kvanttifysiikkaa

Kaikkihan Richard Feynmanin tietää: superjulkkis, megatähti, maailman kuuluisin tiedemies aikanaan. Feynman askarteli teoreettisen fysiikan parissa, erityisesti häntä kiinnosti kvanttimekaniikka, josta totesi, että jos joku väittää sitä ymmärtävänsä, valehtelee. Itse hän sai fysiikan Nobelin 1965.

Kvanttifyysikot väittävät, että tarkkailija vaikuttaa kokeen tulokseen.

Tämähän on itsestään selvä asia. Minäkin sain rouvalta tehtäväksi käydä ostamassa ruusu sukulaispojalle, "Shampanjanvärinen, valkoinen tai keltainen, mutta ei pojalle tummanpunaista." Tarkkailin, kun lähdin kauppareissulle ja huomasin kaksi naista, jotka olivat hyvällä tuulella ja pukeutuneet juhlavaatteisiin. Meillä on tapana tervehtiä pihapiirissä liikkuvia ihmisiä ja niinpä minäkin huomautin, että "taidatte olle menossa juhliin".

Toinen naisista vastasi iloisesti ja onnellisina: - Meidän kuopus sai tänään valkolakin!

Olin tarkkailijana myös huomannut, että naiset olivat pysäköineet tai ehkä vain pysäyttäneet hetkeksi autonsa piha-alueelle. Mitähän olisivat vastanneet, eivät ainakaan iloisesti, jos olisin täräyttänyt: - Ei tälle pihalle saa parkkeerata. Ei tämä mikään parkkipaikka ole!

Kyllähän tästäkin tapauksesta huomaa, että tarkkailija voi vaikuttaa lopputulokseen.

Samalla kun menin kukkakauppaan palautin myös muutaman tyhjentyneen vesipullon ja oluttölkin. Kauppakeskuksessa palautusautomaateille oli pitkä jono, oli aikaa tarkkailla ja rupatella muiden kanssa. Takanani jonottaneen naisihmisen kanssa olimme samaa mieltä siitä, että on mielenkiintoista kuinka erilailla ihmiset syöttää palautuspulloja automaattiin.

Meidän edellämme oli kaksi erilaista yksilöä: toinen oli nopea, mutta toinen odotti jokaisen pullon jälkeen, että se varmasti meni perille. Siinä kun toinen pääsi eroon viidestä tyhjästä pullosta toinen yhdestä. Mutta fysiikan lait eivät vaikuttaneet: vaikka me kuinka tarkkailimme ei sillä ollut minkäänlaista vaikutusta tämän hitaan pullonpalauttajan toimintaan. Samassa ajassa kun toiselta tyhjeni musta jätesäkki toinen sai tyhjennettyä muovipussilisen pulloja.

Tämä nopeampi kierrättäjä, kun musta jätesäkki oli tyhjentynyt, tokaisi: - Siinä meni kuukauden palkka, mutta olihan se hauskaa ja jäi vielä kakskymppiä.

Kävimme rouvan kanssa tänään kävelyllä. Kauppareissuni olen aina potkulautaillut samoja reittejä, kauniissa maisemassa. Lähdimme nyt kävellen toiseen suuntaan yli Hämeentien. Maisema tien toisella puolen oli minulle uusi vaikka onkin vain muutaman sadan metrin päässä meiltä kotoa ja vain muutama kymmenen metriä tieltä sivuun. Ei kannata aina talloa samoja polkuja. Kato vaikka kuvasta:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti