sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Populisteja ja mafiosoja

Kävimme Rouvan veljen tyttären lakkiaisissa Tampereella. Mukavat juhlat ja runsas tarjoilu: graavilohta, savustettua lohta, erilaisia lihaleikkeleitä, vihanneksia, kaikkea yllin kyllin. Shamppanjaa ja viiniä. Iloisia ihmisiä - pelkkää auringonpaistetta.

Paluumatkalla Arabianrantaan, ihan sattumalta, avasimme autoradion aaltopituudelle, jonka ohjelmassa haastateltiin tutkijaa ruokailusta ja pidoista Suomessa keskiajalla. Vähäväkisemmät söivät sitä, mitä kaapissa sattui olemaan, luomua tietysti. Varakkaimmatkin söivät parempaa ruokaa vain sunnuntaisin.

Olisi Pispalassa ollut outo tunnelma lakkiaisissa, jos tarjoilu olisi ollut niin kuin keskiajan illallisilla: tavalliset vieraat syövät yksinkertaista arkiruokaa, kun samoissa pidoissa isäntäväki ja arvovieraat herkuttelevat. Tutkijan mukaan tämmönen oli keskiajalla Suomessa yleistä.

New Scientist kertoi vuosi sitten tutkimuksesta, jonka mukaan ihminen, joka elää luksuselämää, kadottaa kyvyn empatiaan. Tällainen kohtalo saattaa olla myös poliitikolla, joka alkujaan "tavoittelee" tasa-arvoa ja hyvää kaikille.

Lasse Lehtinen kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnissaan, että Nicaraguan päämies, entinen sandinistisissi Daniel Ortega on nousemassa miljardöörien luokkaan. Breznevin jäämistöstä löytyi "kolmatta kymmentä loistoautoa". Kuuban Fidel Castro eli luksuselämää, mutta näytteli johdonmukaisesti "vaatimatonta kansanmiestä". Populismia?

Suomessa tämmöstä ei tapahdu, eihän. Näytteleekö Soini populistia? Olisiko populisti semmonen henkilö, kuvitellaan, joka on jo kivunnut valtakunnan kakkospaikalle, mutta haluaa vielä korkeammalle ja ryhtyy näyttelemään olevansa presidenttiainesta?

Haastattelin 1969 Togon presidentti Gnassingbe Eyademaa, armeijan kersanttia, joka oli tullut valtaan sotilasvallankaappauksella. Ulkoministeriön protokollapäällikkö halusi auttaa ja nauhoitti haastattelun ja sain sen myöhemmin paperilla. Näin, jotta "nauha ei joudu vääriin käsiin eikä sitä käytettä osoittamaan "kuinka illiterate presidentti on".

Miten Koivisto sanoi: niin on, jos siltä näyttää.

Keskiajalla Suomessa oli niukkuutta ja eriarvoisuutta - ihan niin kuin nytkin. Uusi hallitus yrittää nostaa maan jaloilleen. Selvä enemmistö vaaleilla valitusta eduskunnasta on hallituksen takana. Hesarissa on uutinen: "AKT vilauttaa Sipilälle lakkoasetta". Liiton puheenjohtaja syyttää hallitusta "mafiahenkisestä uhkailusta". Käviköhän puheenjohtajalle freudilainen lipsahdus: ei Sipilä johda mafiaa - se oli Amerikan kuljetusalan liiton puheenjohtaja "Jimmy" Hoffa, jolla oli yhteyksiä mafiaan.

P.S. Iloista Juhannusta! Rouva ja minä matkustamme Bhutaniin. Lukase Satun blogi!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti