torstai 21. tammikuuta 2016

Äkkiä junalla Pariisista Nizzaan

Matkustimme Rouvan kanssa junalla Pariisista Nizzaan. Nopeimmillaan juna kulki lähes 300 kilometrin tuntivauhtia. Samanlaisella vauhdilla Helsingistä Ouluun ehtisi parissa tunnissa. Saattaisi olla liian kova vauhti - ei ehtisi kunnolla syömään edes lihapullia. Vaikka ei silläkään niin väliä olisi: viimeksi kun matkasimme Kolarista junalla Helsinkiin lihapullat loppuivat jo ennen Torniota.

Ranskan nuolen lailla kiitävässä junassa Rouva kiinnitti huomiota mieheen, joka meni 1. luokan vessaan ison vesipullon kanssa. Myöhemmin syy selvisi: junan vessassa ei ollut sen enempää vessapaperia kuin vettäkään pytyn huuhtelemiseksi. Mutta juna meni lujaa.

Nizza kirjoitetaan ranskaksi Nice. Nizza on very nice, indeed. Ehkä nimi oli syy siihen, että Englannin kuningatar 1800-luvulla ihastui kaupunkiin. Perässä tuli lisää kuninkaallisia muualtakin Euroopasta.

Juna on nopea, mutta tieto se vasta vauhdilla kulkee. Mekin katselimme Pariisissa Ylen Areenasta uutisia. Jos emme olisi katselleet emme tietäisi, että keskuudestamme oli taas poistunut yksi viime vuosisadan pop-stara, megatähti. Ei tarvitse olla hyväkään ennustaja, että voi todeta, että näitä uutisia tulee lisää. Kaikki 1960- ja 70- lukujen pop-ikonit, megatähdet ja countrylegendat vanhenevat.

Me asuimme Englannissa yli 10 vuotta. Muistiini jäi lähtemättömästi BBC:n uutinen prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan erosta. Puolen tunnin iltauutiset käytti tapahtuneen kertomiseen 35 minuuttia.

Suomessa Ylen kulttuuriuutiset raportoi perusteellisesti, että James Bondista on tehty uusi elokuva. Saman illan uutiset Maikkarissa ei tiennyt asiasta mitään. Ei muuten tarvinnutkaan. Yhtiö oli saanut maksetun mainoksen, joka kertoi saman asian ja osin samoilla kuvillakin kuin Ylen uutiset: uusi Bond-leffa on tullut markkinoille.

Eikö Ylekin voisi laskuttaa mainoksista. Verot pienenisivät.

Pariisista Nizzaan oli mukava matkustaa junalla. Nopeus oli kuin formuloissa. Maisemat olivat kauniita ja ne vaihtuivat nopeasti. Välimeren rantaradalla juna kulki hitaammin. Cannesissa näimme sen hotellin takapuolen, johon elokuvamaailman kuuluisuudet kokoontuvat festareilleen. Takaisin kotona voimme kehuskella, että sekin paikka on nähty.

Nizzan rantabulevardilla Rouva osoitti kauemmas ja sanoi: - Näethän tuon pyöreän kupolin. Se on osa hotellia, jossa Nalle juhli synttäreitään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti