torstai 18. elokuuta 2016

Lintujen päätös: syksy on aikaisessa

Televisiossa kerrottiin selkokielellä, että linnut ovat jo alkaneet muuttaa etelään - kaksi viikkoa ennen aikojaan. Viime päivinä ja viikkoina on ollut niin tuulista, että lintujakin taitaa ottaa päähän olla päivästä toiseen tuulten riepoteltavana. Potkulautamies ainakin on kauppareissuillaan, jo sateenkin vuoksi, joutunut liikkumaan autolla. Tänään sain käydä apteekissa.

Hesarissa on hyvä juttukokonaisuus, jossa lapset kysyvät ja asiantuntijat vastaavat. Kysymys voisi olla vaikka: Mitenkä linnuilla yhteiset päätökset syntyvät ? Päättääkö yksi, että nyt minä lähden etelään ja muut seuraavat ? Vai pidetäänkö kokous ja päätetään porukalla ? Potkulautamies 71 vuotta.

En saanut tähän nyt asiantuntijaa vastaamaan, mutta meillä Arabianrannassa näkee, että paljon parveillaan ja kokoonnutaan, kaakatetaan ja kakitaan ennen matkaa.

Sitten toinen kysymys, joka tulee Lapista: Poroilla rykimäaika kestää syyskuun lopulta loka-marraskuulle. Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että rykimäaikaan on syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä. Olisiko maailmassa nykyistä rauhallisempaa ja sopuisampaa suurimman osan vuotta, jos ihmistäkin rykityttäisi vain kuukausi syksyisin? Kulvakko, 6 vuotta.

No, näin äkkiä kysymykseesi on vaikea antaa tyhjentävää vastausta. Rykimäaikaan syksyllä hirvakset tappelevat keskenään vaatimista siihen saakka, että toinen osapuoli joko alistuu tai saa surmansa. Muun ajan vuodesta, lähes koko vuoden, poro on yksi sosiaalisimmista sorkkaeläimistä.

Kysymyksesi on vaikea. Sen voi kuitenkin sanoa, että poro on nisäkäs ja ihminen on nisäkäs. Porot tappelevat lyhyen ajan syksyllä, ihmiskunta ympäri vuoden.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti