keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Aurinko paistaa aina jossakin - Putinillekin

Rouva lähetti minut tänään hakemaan kauppakeskuksesta ainekset parsarisottoon. Potkulautailin Viikin Prismaan. Matkalla sinne ei ole isoja ylä- tai alamäkiä ja vaikka olisikin, niin Lapinäijän mukaan: - Kyllä mäki aina velkansa maksaa.

Viime viikon lauantaina tuli tasan 38 vuotta siitä, kun kohtasin rouvan, sattumalta. Yhteinen tuttu esitteli meidät. Toukokuun 17. päivä 38 vuotta sitten oli kaunis ja lämmin. Viime lauantaikin oli kaunis ja lämmin. Jotkut muistelevat tällaisina päivinä, että vuosiin on mahtunut ylä- ja alamäkiä. Minä muistan vain auringonpaistetta.

Tänään sää Helsingissä ei ollut erityisen aurinkoinen, mutta Vanhassakaupungissa, Vantaankosken alajuoksulla riitti iloa ja riemua. Rannoilla oli satoja peruskoululaisia, joille kerrottiin kalastamisesta. Opetettiin onkimistakin. "Tue vapa kyynärpäähän. Päästä siima irti. Heilauta vapaa ylös. Yhtäaikaa." "Irrottakaa koukku takista."

Ohitin myös tilanteen, jossa paikalle tullut kalastaja oli levittänyt yhden verkon nurmikolle. Saavissa oli lisää verkkoja. Ammattikalastaja kertoi työstään. Minä ohitin tapahtuman, kun kalastaja esityksensä lopuksi totesi: "Minä otan vastaan kaikkea työtä, mitä tarjotaan. Jo sillä, että vasara ja saha pysyvät kädessä, pääsee pitkälle."

Vanha mies ja potkulauta on Helsingissä harvinainen yhdistelmä ja juttua muiden kanssa syntyy helposti: "Onpa mainio kulkupeli." Tämän totesi aikuinen mies, jonka kanssa juttelimme pidempäänkin. Tarjosin, että hän kokeilisi potkulautaa. "En voi. Oikean jalan varpaissa ei ole tuntoa." Ihmisten pitäisi puhua toisilleen enemmän.

Samalla penkillä oli paria päivää aikaisemmin istunut vanha pariskunta, rouvan pyörästä oli katkennut ketjut. "Ei huolta. Koti on lähellä." Juttu oli taas alkanut potkulaudasta. Viime aikoina uutiset ovat olleet synkkiä ja miehen kanssa olimme yhtä mieltä siitä, että Putininkin imago pehmenisi, jos hän moottoripyöräjengin sijasta esiintyisi potkulautaporukoissa. Juttukaverini oli kokenut elämää kauemmin kuin minä. Hän muisteli: "Sotien jälkeen tuli pastilli Pax. Se tarkoittaa rauhaa ja rasiassa oli kyyhkynen. Kyyhkynen olisi hyvä kuva potkulautajengin liiveissä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti