sunnuntai 3. elokuuta 2014

Onnettomuuksista viihdykettä

Rouva ja Potkulautamies kutsuttiin 70-vuotispäiville Kaukoseen, Kittilässä. Olipa mukavat juhlat ja mukavia ihmisiä. "Ennen täällä oli kaksikin koulua, nyt vain yksi. Mutta paluumuuttajiakin on ja kolme uutta omakotitaloa rakennettu. Ihmiset tulevat takaisin, jos vain on töitä."

- Meillä samassa pihapiirissä asuu neljä sukupolvea. Ennen kylillä oli paljon enemmän lapsia. Kallossakin kastamaan tullut pappi oli tokaissut, että ei raamattu sitä tarkoita, että teidän täällä Kallossa täytyisi täyttää koko maailma. Siihen aikaan kallolaisissa perheissä oli 10-12 lasta.

Eläkkeellä oleva opettaja kertoi tuttavastaan, joka oli tullut vierailulle ja lähtiessään sanonut käyneensä hyvästelemässä. "Syöpä on niin levinnyt, että sitä ei voi enää hoitaa."

Palasimme rouvan kanssa synttäreiltä kotiin juuri sopivasti katsomaan TV-uutisia. Illan uutislähetyksen ykkösaihe oli pienkone, joka oli lennellyt uimarannan edustalla, suunnannut ulos merelle, tehnyt pari kierrosta, kiepsahtanut selälleen ja syöksynyt mereen. Yksi oli kuollut, lentäjä. Uutisiin haastateltiin silminnäkijöitä, pelastustöihin osallistuneita, ihan ketä tahansa, kuka oli kokenut tämän ainutkertaisen tapahtuman.

Media on korvannut menneen ajan massatapahtumat. Roomassa tultiin joukolla katsomaan kuinka leijonat raatelivat Colosseumilla kristittyjä. Ranskan vallankumouksen aikaan oli mielenkiintoista nähdä kuinka giljotiini katkoi päitä. Ymmärrän, että jossain hirttäjäisetkin ovat vielä suosittua kansanviihdettä.

Sierra Leonen The Nation-lehdessä julkaistiin (21.10.1972) uutinen: "Suomalainen uutismies tapaa Khazalin". Jutun vieressä oleva kuva, jossa seinusta on täynnä kaljapulloja, liittyy ihan toiseen uutiseen.


Khazali oli Sierra Leonen tiedotusministeri. Mr. Khazali oli juuri palannut vierailulta Yhdysvaltiohin ja toivotti minut tervetulleeksi Sierra Leoneen: - Ilman massatiedotusvälineitä ihmisten olisi vaikea tietää maailman muista osista.

Pari viikkoa tapaamisemme jälkeen The Nation julkaisi uutisen: - Mr Khazali on eronnut. Sitten tuli uutinen: -Poliisi etsii mr Khazalia.

Kun juttu sitten lopulta selvisi, uutisoitiin, että oli tehty rituaalimurha. Raskaana olevan naisen vatsa oli avattu, otettu sikiön sydän ja sillä tehty taikoja, jotta mr Khazali menestyisi ja saisi vaikutusvaltaa. Freetownin olohuoneessa, kaupungin ykköshotellin baarissa keskusteltiin asiasta vilkkaasti. Rituaalimurha ei ollut uutinen, uutinen oli se, että "ensimmäisen kerran kuultiin, että olisi käytetty sikiön sydäntä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti