torstai 13. marraskuuta 2014

Älyä etsitään

Vein rouvan Vantaan lentokentälle, josta hän matkusti Ouluun puhujaksi Muistiliiton tilaisuuteen. Minä jäin Helsinkiin ja oli outo olo, kun ei saanut tehdä mitään. "Potkulautamies saa viedä roskat. Potkulautamies saa käydä kaupassa." No, potkulautailin Arabian kauppakeskukseen ja hain kaljaa.

Edellisen blogini päätin toteamukseen, että Ukrainassakin olisi rauhallista, jos joku hoitaisi Putinin vatsavaivat. Hä? Istuin alas ja hankin tietoa netistä. "Ihmisen soluista 95% on bakteereja ja suurin osa niistä asustaa suolistossa ja painaa 1,5 kiloa."

Löysin myös tiedon, että ihminen on suunnaton ekosysteemi. "Seuralaisbakteerit vaikuttavat ainakin painoon, oppimiskykyyn, masennukseen, ravinnon käyttöön ja allergioihin." Bakteerit tai niiden puute on syynä moniin sairauksiin.

Erityisen kiinnostavaa on tieto että, "bakteerit tuottavat myös aivojen välittäjäaineita, jotka vaikuttavat muun muassa mielialaamme kuten gamma-amino-voihappoa". Uskon, että ihmisten maailma olisi rauhallisempi ja mukavampi elää, jos johtajien mielentila ennen huippukokousta selvitettäisiin kysymyksellä: - Kuinka vatsanne voi ja onko suolenne toiminut normaalisti?

Nukuin yön yli. Aamulla Hesari otti kantaa siihen, että ministeriöiltä oli pyydetty ideoita kasvun, työllisyyden, kilpailukyvyn ja julkisen talouden tasapainon edistämiseksi. Ideoiden ehtona oli, että ne eivät lisäisi valtion velkaa. No!, ideoita tuli ja joidenkin rahoituskin pystyttiin hoitamaan niin, että teknisesti ottaen valtion budjetin alijäämä ei kasvaisi: rahoitus hoidetaan siirtämällä "omaisuutta yhdestä valtion taskusta toiseen".

Miten se meni se `byrokratian lyhyen kurssin oppikirjaan sisältyvä kertomus siitä, miten liian lyhyt peitto pidennetään. Jos jalkoja palelee, niin leikataan peiton yläpäästä pala jalkopäähän. Niinhän se meni.

Tiedesivuillaan päivän Hesari totesi, että "jotkut tutkijat epäilevät delfiinien älykkyyttä myytiksi". Viereisellä sivulla arvioidaan Markus Hotakaisen kirjaa "Onko siellä ketään - Avaruuden älyä etsimässä".

Minusta tämä Hotakaisen kirjan aihe on kiehtova: kun äly ei ole täällä, niin missä se on.

No, vanha kansa on viisas: olet sitä, mitä syöt. Ja vanhan laulun sanat meni (nyt räpiksi muutettuina) jotenkin niin, että valtiopäivill on päätetty, että lörtsyä ei saa sanoa lörtsyksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti