tiistai 11. marraskuuta 2014

Hoidetaan vatsavaivat niin ongelmatkin hoituvat

Pariisissakin rouvalla on tapana todeta, että Potkulautamies saa käydä kaupassa. Ja niin minä taas kävin. Olipahan omituinen kauppa. Kaupassa oli vain yksi jono kassoille, jotka nekin olivat jonossa. Kotona olen tottunut siihen, että kassojen rivistön rintamalinja on leveä ja jokaiselle oma jononsa ja minä vielä valitsen aina väärän jonon. Pariisissa vapautunut kassa huusi: -Seuraava!

Sitä paitsi laittamalla kassatkin jonoon, kauppias oli säästänyt huomattavasti myymälätilaa myytäville tavaroille.

Kävimme rouvan kanssa Pariisissa tutustumassa runsaan kuukauden ikäiseen Eleanoraan. Suloinen lapsi, joka jo hymyili eikä itkuillut, jos ei ollut syytä: nälkä tai ilmavaivoja. Nälkä helpotti syömällä ja ilmavaivat piereskelemällä. Me tulimme hyvin toimeen keskenämme.

Kotona Suomessa olin kuullut tutkimuksesta, jonka mukaan vettä sellaisenaan, aineena ei voi kokea, vain sen välittämiä tuntemuksia. Ajattelin, että sehän on niin kuin elämäkin: syvintä olemusta ei ymmärretä, sattuu, jos toinen lyö turpaan, mutta halaus tekee hyvää.

Kysyin vedestä ja sen olemuksesta Eleanorin vanhemmilta, jotka molemmat ovat fysiikan tohtoreita ja opettavat yliopistossa. Heidän alueensa on kolloidifysiikka, kemian ja fysiikan välimaastoa. Opin, että vesimolekyyli on yksi kaikkein yksinkertaisimmista, mutta sitä ja sen toimintaa ei vieläkään ymmärretä.

Vesimolekyyli, yksi happiatomi ja kaksi vetyatomia, näyttää kuulemma Mikki Hiireltä: iso pää ja kaksi korvaa. Aika inhimillistä. En tiedä johtuiko päästä vai korvista, mutta Jacques Benveniste tuli kuuluisaksi, väittämällä, että vedellä olisi muisti. Tämä väite on todettu vääräksi, mutta elää edelleen mm. homeopatiassa.

Neuvostoliitosta puolestaan tuli 1960-luvulla väite, että siellä on löydetty vedelle täysin uusi olomuoto, ikään kuin pehmeätä vahaa. Tästä heräsi pelko, että tippa tätä "vettä" muuttaisi maailman kaikki  meret pehmeäksi vahaksi. No, eihän tippa aatettakaan tehnyt maailman kaikista maista kommunistisia.

Pistää ihmettelemään, miten muka ymmärretään monimutkaisia asioita, jos ei edes sitä miten Mikki Hiiri toimii ei ymmärretä. Eleanor pyrkii saamaan huomiota ja helpotusta oloonsa, kun on nälkä tai vatsavaivoja.

Jos Putinilla on vatsavaivoja, niin ei huomion saamiseksi olisi tarvinnut Krimiä vallata. Ukrainankin voisi jättää rauhaan, jos joku kävisi vähän vatsaa hieromassa: - Voi voi pikku Putin, olet sinä söpö.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti