perjantai 20. helmikuuta 2015

Muistatteko: sirkus tuli kaupunkiin

Voi juku, ei ole ollut Helsingissäkään potkulautakelejä. Tässä minä yritän vääntää blogia omassa nurkkauksessani ja kuuntelen tuulen suhinaa ja sateen ropinaa ikkunoihin. Olimme rouvan kanssa viikko sitten synttäreillä ja siellä Helena onneksi kannusti: - Täytyyhän sinun kirjoittaa. Mitä minä muuten lukisin!

Kun sää on ankea ja mieli matala, pitää muistella iloisia asioita. Minun mieleeni tulee kiertävät sirkukset. Niissä esiintyi eläintenkesyttäjiä, parrakkaita naisia, klovneja, kääpiöitä, trapetsitaiteilijoita. Lapset ja aikuiset heidän mukanaan tulivat katsomaan temppuilijoita ja kieppumaan erilaisissa häkkyröissä, nauttimaan vauhdin hurmasta.

Mieleeni on jäänyt myös tapaus 1940-luvun lopulta: pienessä kylässä pohjoisessa vietiin mieleltään sairas mies hevosella heinähäkissä hoitoon. Pienessä kylässä iso tapahtuma, josta riitti puhumista. Siinä pienessä kylässä sen hetken suurin julkkis.

No!, nyt meillä on tämä massaviestintä, media ja sen sähköiset muodot. Varmaan joku sirkuskin vielä kiertää kyliä, mutta TosiTV (uutiset) tuo jonglöörit, silmänkääntäjät, eläintenkesyttäjät jokaiseen kotiin. Ajatelkaa, ei tarvitse lähteä kotisohvalta mihinkään pitääkseen hauskaa.

Ensimmäisen kerran meille pystytään tarjoamaan kotiin Maailmansirkus. Eikö ole ihmeellistä. Sirkustirehtööri houkuttelee yleisöä mainostamalla:

- Tulkaa katsomaan kuinka sirkuksen voimamies ratsastaa hevosella ilman paitaa, taistelee paljain käsin tiikerin kanssa. Voimamies vailla vertaa!

- Tulkaa katsomaan idän ihmemiestä, pieni ja pullea, mutta vertaansa vailla oleva urheilija: teki ensimmäisellä golfkierroksellaan 18 hole-in-onea. Tähän ei ole kukaan pystynyt ennen häntä eikä varmaan hänen jälkeensäkään.

- Tulkaa katsomaan silmänkääntäjää Irakista. Hän sahaa teidän silmienne edessä ihmisen kahtia. Hups! Tarvitsee vielä harjoitusta. Temppu ei ihan onnistunut, ei ole koskaan onnistunut. Nytkin avustaja kuoli.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti