perjantai 13. maaliskuuta 2015

Tarvitaan kapulakieliset uutiset

Kuulkaa, nyt on tullut kevät ja potkulautakelit Helsinkiin. Rouva sanoikin tänään, että Potkulautamies saa hakea marketista haukifileen ja perunoita. Potkulautailin Arabian kauppakeskukseen. Mennessä vastaan tuli iäkkäämpi nainen, joka toivotti iloisesti: - Hyvää päivää!

Eikö olekin iloinen asia, että me täällä Arabianrannassa vähitellen uskallamme tervehtiä toisiamme. En tiedä, mikä oli, mutta unohdin perunat. Rouva sanoi, että Potkulautamies saa hakea perunat Siwasta. Siwaan meiltä on parisataa metriä - loistava ajatus nämä korttelikaupat. Maksoin kassalle perunat ja samalla vaihdoimme kuulumisia.

- Sinua ei ole näkynyt vähään aikaan? Selitin, että olin Lapissa Kittilän Ihmiset ry:n kokouksessa. Kassarouvakin kertoi olleensa lomalla pohjoisessa, Kuusamossa. "Kävimme poroajelulla. Kävimme koirien vetämällä ajelulla. Näin 4 kuukautta vanhoja huskyn pentuja. Maksoihan se. Mutta kyllä kannatti, kerran elämässä. Onpahan mitä muistella."

Kittilässä, kun kävin kaupassa, maitotölkinkin hakeminen saattoi kestää tunnin tai kaksi: tapasi tuttuja ja kun ei oltu nähty vähään aikaan, piti kertoa kuulumiset ja kuunnella.

Mikä tässä oikein mättää? Kittilässä, Arabianrannassa, Afrikassa, Aasiassa, Amerikoissa, ihmiset on mukavia. Maailma kuitenkin on satoja vuosia kestäneessä uskonsotien sekasorrossa. Onhan se niin, jos esität joulupukkia, olet joulupukki. Jos etenet urallasi, et enää olekaan sinä, vaan titteli: ylijohtaja, presidentti, piispa, kansanedustaja.

Televisiossa on uutisia monella kielellä. Ihan hyvä. Uutisia tulee venäjäksi, ruotsiksi, suomeksi, viittomakielellä. Radiosta olen kuullut selkokielisiä uutisia. Vähemmistöjä palvellaan hyvin. Yksi vähemmistö, tosin suuri joukko, on jäänyt rajotteisille tarkoitetun uutispalvelun ulkopuolelle: lainlaatijat, virkamiehet. Ehdotan: Euroopassa aloitetaan kapulakieliset uutiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti