perjantai 27. maaliskuuta 2015

Toteutuvat vaaliennusteet: aikamatka menneisyyteen?

Rouva totesi, että Potkulautamies saa käydä Hietalahdessa ja paluumatkalla pysähtyä Hakaniemessä kalaostoksille halliin. Meillä Helsingissä on hyvä julkinen liikenne: tämäkin reissu sujui kutosen ratikalla mennen tullen. Mennessä Stokkan kohdalla ratikkaan tuli vanhahko pariskunta, rouva kantoi kevyttä untuvatyynyä ja herralla oli kummassakin kädessä monta keltaista Hullujen Päivien kassia. Sain ahaa-elämyksen ja ymmärsin mihin meitä vanhoja ukkoja tavitaan.

Kotona iltapäivän päätteeksi, saunan jälkeen, katselimme rouvan kanssa telkusta edellisen päivän vaaliohjelman uusintaa. En ymmärrä, minäkin olin aikanani eduskuntatoimittaja ja kirjoitin politiikasta, ja perustin tyhjästä yrityksen ja loin yli sata työpaikkaakin - en ymmärtänyt näiden poliittisten keskustelijoiden puheesta mitään. Puhuivat kyllä sujuvasti ja suurimman osan ajasta vielä yhtäaikaa.

Miettikää nyt tätäkin. Meillä on valtiovarainministerinä mies, joka on ay-liikkeen kautta ja tuella pyrkinyt ja taistellut itsensä politiikan huipulle. Nyt hän toistaa, että pitää luoda työpaikkoja ja saada vienti vetämään. No!, mitä tapahtui Finnairin tekniselle osastolle joitakin vuosia sitten. Minäpä kerron:

Finnairin tekninen osasto työllisti enimmillään noin 3 000 ihmistä. Teknisellä osastolla huollettiin monien ulkomaisten lentoyhtiöiden koneita: siis vientikauppaa. Kilpailu oli kovaa ja osaston kuluista piti säästää 30 miljoonaa. Ammattiliittojenkin kanssa neuvoteltiin. Pro (puheenjohtaja Antti Rinne) muiden mukana ei joustanut ja mitenkäs kävi: tekniseltä osastolta hävisi 2 000 työpaikkaa.

Finnairin koneiden ja moottoreiden perushuollot on nyt ulkoistettu - eikä muuten mihinkään halpamaahan, vaan enimmäkseen Sveitsiin. Miksi ihmeessä Sveitsiin, jossa on Suomeen verrattuna tuplapalkat. Miksi Sveitsissä kannattaa sekä valmistaa että huoltaa koneita. No!, ainakin siksi että Sveitsissä työntekijät ja yritysjohto ovat samalla puolella.

Nyt minä muuten ymmärrän senkin miksi aikanaan säädettiin tämä yksityisiä asujia koskenut jätevesiasetus eli paskalaki. Samoihin aikoihin valtio ja ministerin mieskin investoivat Talvivaaraan: päättäjät olivat kaukonäköisiä - se mitä Talvivaara vesistöjä sotkee sen yksityiset taloudet tasapainottavat puhdistamalla päästönsä paremmin. Kaukonäköistä toimintaa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti