perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kaverit, Rouva ja rokote

Olin sopinut lounaasta vanhan kaverini kanssa. Olemme olleet kavereita kohta 60 vuotta. Kyllä kaverit on ihmiselle hyvä juttu. Rouvan kanssa olemme olleet yhdessä 40 vuotta. Rouva se vasta hyvä juttu onkin.

Olin lähdössä lounaalle, kun Rouva sanoi, että Potkulautamies saa samalla reissulla Helsingin keskustaan hakea Rouvalle kirjoitetulla reseptillä Yliopiston Apteekista keuhkokuumerokotteen. Minä en ollut koskaan kuullutkaan keuhkokuumerokotteesta.

No, lounaalla juttelimme kaverini kanssa kuulumiset ja filosofoimme maailman menosta ja sen semmosta. Meillä oli taas kivaa. Kerroin, että kotimatkalla poikkean apteekissa hakemassa Rouvalle keuhkokuumerokotteen. "Hyvä juttu."

Kaverini kertoi joutuneensa muutama kuukausi sitten keuhkokuumeen takia sairaalaan. "Sain flunssan. Yleiskunto heikkeni, pyörryin pari kertaa enkä pysynyt tolpillani. Verenmyrkytys."

Kaverini oli soittanut ambulanssin ja joutui makaamaan sairaalassa viikon. "Jos olisin syksyllä flunssarokotuksen yhteydessä ottanut keuhkokuumerokotuksen, tältäkin olisin välttynyt."

Kaverini soitti apteekkiin minullekin reseptin keuhkokuumerokotteelle. Nyt me olemme, Rouva ja minä, rokotettuja.

Kotona hain internetistä tietoa keuhkokuumeesta. Sen tavallisin aiheuttaja on pneumokokki, joka on myös muiden vakavien bakteeri-infektioiden, kuten aivokalvontulehduksen ja sepsiksen, merkittävin syy. Keuhkokuume on vaarallinen sairaus etenkin vanhuksilla ja huonokuntoisilla, joilla se on yleinen välitön kuolinsyy.

Olen muutaman kerran kysynyt ikäihmisiltä tietävätkö he, että keuhkokuumeeseen on rokote. Tähän mennessä vastanneista kukaan ei ole tiennyt. "Päivän paras vinkki."

Jos keuhkokuume vaatii tehohoitoa, kuolleisuus on 20-50 prosenttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti