lauantai 23. syyskuuta 2017

Pää pilvissä, missä jalat

Rouva sanoi, että Potkulautamies saa käydä Arabian kauppakeskuksessa, jos sieltä löytyisi Eero Aarnion suunnittelemaan kovaääniseen (kvääk! kvääk!) keittiöajastimeen uudet patterit (V389) - ei löytynyt. Kotimatkalla Muotoilijankatua, sen toisella puolella, vastaani käveli mies pää pilven peitossa.

Mies tuli autolleen ja minä pysähdyin ihmettelemään. "En ole ikinä ennen nähnyt, että sähkötupakasta tulisi tuollainen pilvi." - Tämä on auttanut minut irti tupakasta ja tässä on monia eri makuja, joista tykkään. Juttelimme. Mukava mies.

Olin jo ehtinyt jatkaa matkaani, kun sain mielestäni loistavan idean, käännyin takaisin, koputin auton ikkunaan ja kysyin: - Saisinko ottaa sinusta ja pilvestä kuvan blogiini?

Ketä kuva (pää pilvessä, jalat irti maasta) voisi esittää? Ei ainakaan Helsingin kaupungin liikennesuunnittelijaa: ilkeämielisten mukaan hän liikkuu vain polkupyörällä.

Vuosia sitten kuva olisi hyvinkin voinut esittää Soneran johtajaa, joka haaveilee taivasosuuksista Saksassa.

Ja ihan varmasti kuva ei voi esittää byrokraattia. Byrokraatti ei pilven sisällä näkisi lukea säädettyjä ohjeita eikä määräyksiä. Pykäliä tutkiessaan hän saattaisi vielä tasaisella tiellä kompastua ensimmäiseen pieneen irtokiveen tai kuoppaan.

Eletty elämä on kivinen ja kuoppainen.

Ihan varmasti kuvassa voisi olla runoilija, kirjailija tai jopa TV-toimittaja. Heidän ammattinsa alkuun tarvittiin kirjapainotaitoa ja nyt sähköistä viestintää.

Jaakko Tahkokallio kirjoittaa Hesarissa kirjapainotaidon keksimisestä ja sen vaikutuksestasta. "Keksinnön tärkein hyödyntäjä oli kirkko." Massalukutaito vaikutti reformaation menestykseen, "jonka myötä Eurooppa ajautui siihenastisen historiansa tuhoisimpiin sotiin".

Voisiko kuvassa sittenkin olla Ylen TV-toimittaja, joka ideoi illan TV-uutisiin, ainakin ajallisesti suurinta juttua (monta ja ylivoimaisesti eniten minuutteja): Prinssi Philip on jäänyt eläkkeelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti