torstai 31. joulukuuta 2015

Taivaallinenkin sotajoukko ylisti Jumalaa

Rouvalla oli kiire Ultraharvinaisten sairaiden kokoukseen ja Potkulautamies joutilaampana sai luvan käydä apteekissa. Ihmiset olivat hakemassa kaikki Kela-korvattavat reseptilääkkeensä ennen vuoden loppua ja jono oli pitkä. Jono oli niin pitkä, että joiltakin aika oli loppunut kesken ja vuoronumeroita oli palautettu tarpeettomina. En ollut ehtinyt painaa nappia saadakseni oman vuoronumeroni, kun vieressä seissyt mies sanoi: - Tämä on näistä viimeinen. Hän antoi minulle vuoronumeron ja ohitin jonossa yli kymmenen ihmistä.

Olin kassalla maksanut ja lähdössä kun apteekkiin tuli sisälle kookas nuorehko mies. "On tämä niin perseestä! Missä se kone on?" Minä totesin agressiiviselle ihmiselle, että "astu pari askelta eteenpäin, niin se on nokkasi edessä ja pidä pääsi kiinni!" " Kiitos ja hyvää Uutta Vuotta ", sanoi nainen kassalla ja hymyili ystävällisesti.

No! Joulu meni. Vanha vuosi meni. Ja maapallo tekee taas uuden kierroksen auringon ympäri. Vain joitakin satoja vuosia sitten tällaisesta maailmankuvasta, että maapallo muka kiertää aurinkoa, olisi joutunut poltettavaksi roviolla.

Meillä oli perinteinen perheen joulu Levillä. Itse asiassa meillä oli viiden perheen joulu Levillä. Yhtenä iltana meitä oli koolla seitsemän perhettä: meidän tyttäret perheineen, tyttären puolison veljet perheineen, Rouvan veli perheineen ja Rouvan veljen vaimon veli perheineen. Tykkäsimme Saamen Kammin  poroillallisesta.

Niiles-Jouni joikhasi meille. Veli-Pekka Lehtola kirjoittaa, että Joiku on aina ollut keskeinen saamelaisten erilaisuuden ilmentäjä. Pyrkiessään hajottamaan saamelaista uskontoa ja maailmankuvaa  papit kävivät joiun kimppuun. Eleonoralle (1v 3kk) Niiles-Jouni joikhasi hyvää elämää.

Meidän viiden perheen jouluaaton illallisella luettiin suomalaiseen perinteiseen kuuluen jouluevankeliumi.

Evankeliumissa kerrotaan, että paimenet vartioivat yöllä laumaansa. "Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Herran enkeli ja herran kirkkaus ympäröi heidät. "Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna seimessä." "Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri taivaallinen sotajoukko, joka ylisti Jumalaa.."

Olen kuunnellut tämän evankeliumin varmaan jo sata kertaa ja aina kuvitellut vaikuttavan näyn öisellä kedolla: paimenet, enkeli, kirkkaus, sotajoukko. Nyt minä oikeasti ensimmäistä kertaa havahduin miettimään: mikä taivaallinen sotajoukko. Onko taivaassakin sotia?

Eikös ole ihmeellistä, että maan päälläkin on sotajoukkoja, jotka ylistävät Jumalaa, kukin omaansa, tiätysti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti