perjantai 26. helmikuuta 2016

Pihallamme on lumiukko

Matka kuin matka, parasta on kotiinpaluu. Suomi on hyvä koti ja tänne on turvallista palata. Ja me olemme vielä niin hyviäkin. Tunsin ylpeyttä, kun luin Pariisi-Helsinki lennolla iltapäivälehdestä, että Juuassa on rakennettu maailman pisin jääsilta. Luin eteenpäin ja voi, voi: ei tullutkaan maailmanennätystä, koska puhallettava muotti ei kestänyt lauhan sään tuomaa lisäpainoa.

Mutta, meillä on yrittäjähenki. Me taistelemme. Emme nyt just pärjää mäkihypyssä ja norjalaiset on liian hyviä maastohiihdossa. Ei hätää. Innovoidaan. Muoniossa järjestettiinkin lumiuinnin Suomen mestaruuskilpailut. Harjoitellaan tätä lajia salaa ja tuodaan se sitten vasta markkinoille - eiköhän kultamitaleita alas taas tulla.

Suomessa kaikki on paremmin kuin muualla - talotkin. 1980-luvulla perustin tytäryrityksen Singaporeen ja yllätyksekseni havaitsin, että täällähän nämä vasta osaavatkin rakentaa hienoja taloja.

Suomi suojelee ympäristöäkin paremmin kuin muut maat. Luonnonsuojeluliitto esitti ensin ja ympäristöministeriö aloitti toimintansa 1983. Äsken arkkitehti Juulia Mikkola kirjoitti Hesarissa, että ympäristöministeriössä valmistellaan uusia säädöksiä, joiden tarkoitus on vähentää rakennusten energiankulutusta entisestään. Mikkolan mukaan jo nyt voimassa olevat määräykset "estävät käytännössä kokonaan pitkäikäisten, terveiden ja ympäristöystävällisten asuinrakennusten tekemisen".

Ei sotalaivaa niin rakenneta, että se on täynnä tykkejä ja miehistölle kurjat tilat. Eikä niinkään, että laiva olisi täynnä mukavia tiloja miehistölle eikä aseistusta ollenkaan. Laivankin rakentamisessa on ymmärrettävä kokonaisuus.


Aikanani kerroin kysyjille Suomesta, että meillä on vähemmän korruptiota kuin muualla, tuskin ollenkaan. Nyt voisin kirjoittaa saman kuin Harri Nykänen kirjassaan "Likainen Harri":

Kansainväliset vertailut löytävät vain "alkeellisen karvalakkikokorruption", mutta "pitkälle hiottuun suomalaiseen rakenteelliseen korruptioon ja pienen maan hyväveliverkostoon ne eivät pure".

Vanha viisaus sanoo, että laita omat asiasi ensinnä kuntoon niin sitten voit auttaa muita. Tähän voi lisätä: jos muistat.

Monta, monta vuotta sitten olin taas matkalla Helsingistä Lontooseen ja vieressäni koneessa istui Martti Ahtisaari. Keskustelimme Suomen maineesta maailmalla. Hän sanoi kertovansa kysyjille Suomesta, että Suomi on maailman demokraattisin maa.

Hä!

1 kommentti:

  1. Mikkolan mukaan *** jo nyt**** voimassa olevat määräykset "estävät käytännössä kokonaan pitkäikäisten, terveiden ja ympäristöystävällisten asuinrakennusten tekemisen".

    Nuo kaksi sanaa "pisti" silmään....

    VastaaPoista