maanantai 24. lokakuuta 2016

Pelkäätkö sinä mörköjä ?

Rouva on Suomen ultraharvinaiset ry: puheenjohtaja. Ultraharvinaiset tässä tarkoittaa sitä, että on sairaita, joiden tauti on niin harvinainen, että kunnassa ei ole yhtään lääkäriä, ei koko maakunnassa, eikä välttämättä edes Suomessa, joka osaisi tehdä oikean diagnoosin ja määrätä oikean hoidon.

Ja vaikka Suomessa olisikin yksi lääkäri, joka osaa tunnistaa potilaan taudin, niin miten tässä kysyntä ja tarjonta pystyvät kohtaamaan.

Suomen ultraharvinaiset ry on h-elvetin hyvä yhdistys. Yhtenä aamuna Rouva lähtikin kokonaisen päivän kestävään yhdistyksensä tilaisuuteen ja tokaisi lähtiessään, että Potkulautamies saa hakea Hakaniemen hallista valkosipuliperunoita. Päivä oli syksyinen, kylmä ja tuuli voimakas: päätin mennä bussilla. Paluumatkalla istuin bussin keskiosaan, tilaan, jossa lastenvaunut- ja rattaatkin matkustavat.

Lastenrattaista minua katseli napero ( 2 v) suoraan silmiin. Tuijotimme tovin toisiamme, hymyilin, vilkutin. Naperokin hymyili ja kysyi: - Pelkäätkö sinä mörköjä ?

No, enhän minä mörköjä pelkää. Minä pelkään ymmärryksen puutetta. Tietoahan meillä on ja koko ajan tulee lisää tulvimalla. Tieto, joka lisäisi ymmärrystä, ei ole mediaseksikästä. Rouvan ultraharvinaisten tilaisuudessa tuli esille tieto, että ihan muutama päivää sitten julkaistun tutkimuksen mukaan suureen osaan luulosairauksista on syynä geneettinen muutos (duplication in TPSA1). Tämä ei ole mediaseksikästä, eihän.

Mediaseksikästä on uutinen, että AT&T osti Time Warnerin 85,4 miljardilla dollarilla. Kauheen iso summa rahaa ja jos se käytettäisiin tiedon sijasta ymmärryksen lisäämiseen maailma olisi paljon nykyistä parempi planeetta ihmisen elää.

Disneyn pomo Robert A. Iger yrityskauppaa kommentoidessaan totesi, että mediayritysten fuusiot lisääntyvät ja että Disneylle tärkein asia juuri nyt on miettiä teknologian roolia meidän "mahtavan sisällön" jakamiseksi. Suomessa Aku Ankkakirjoihin lisätään varoitus, että "sarjakuvat ovat peräisin menneiltä vuosikymmeniltä, joten niissä saattaa olla sarjakuvaväkivaltaa ja vitsejä tupakoinnista, juomisesta ja pyssyleikeistä tai etnisistä stereotyypeistä."

Minä luen päivän lehtiä ja katselen uutisia ja ajankohtaisohjelmia. Olen huomannut, että niissä kerrotaan ja kuvataan väkivaltaa tänään, mutta niissä retostellaan ja muistetaan lisäksi menneitäkin kauheuksia. Kyllä sähköisen median ja lehdistön uutisiin pitäisi lisätä varoitus: sisältää väkivaltaa ja pornoa eikä lisää ymmärrystä ja on ihmiskunnalle haitallista.



1 kommentti:

  1. Onneksi kaikki nykynuorisohan ei tutkimusten mukaan osaa enää edes lukea......Ja onhan siinä tietysti omat vaaransa, jos näkee Aku Ankasta vain kuvia, muttei ymmärrä tekstiä.....Isännän kanssa tuossa mietittiin, että vaikka meitä ei ole aikoinaan kukaan osannut suojella monenlaiselta väkivaltaiselta tietotulvalta, niin kohtuullisen ihmisiksi ollaan osattu kohta 70 elää....

    VastaaPoista