torstai 6. lokakuuta 2016

Kurdinkieltä ja tyhjä matkalaukku

Meille tuli mieluisia yövieraita Yhdistyneiden Kuningaskuntien Englannin Hampshiresta. Tietysti kävelytimme heitä ihailemassa Vanhankaupunginlahtea ja Vantaankoskea ja tietysti  matkustimme heidän kanssaan ratikalla Varsapuistikkoon ja siitä Liisankatua kävellen Kolmeen Kruunuun, missä syödään paistettuja silakoita.

Menomatkalla ratikassa käytävän toiselle puolelle viereeni istui mies, joka puhui kuuluvalla äänellä kännykkään kielellä, jota luultavasti en ollut kuullut koskaan aikaisemmin. Kun hän lopetti puhelun, kysyin: - What language where You talking ? Mies vastasi: - Kurdish.

Juttelimme hetken englanniksi ja mies selitti, että kurdinkielessä on kolme murretta, Turkissa, Irakissa ja Syyriassa ja että eri murteita puhuvien on vaikea ymmärtää toistensa puhetta. Vaihdoin pari sanaa Rouvan kanssa suomenkielellä. Tästä kurdinaapurini sai aiheen kysyä suomeksi: - Miksi sinä minun kanssani puhut englantia?

Hyvä kysymys !

Pari päivää sitten palasin bussilla Helsingin keskustasta Arabianrantaan. Kurvissa kyytiin nousi keskiovesta kolmen iäkkään ihmisen porukka, kaksi miestä ja yksi nainen, todella isojen matkalaukkujen kanssa. Istuin vain parin askeleen päässä ja olin varma, että kohta yksi näistä ihmisistä istahtaa viereeni.

Pelkoni osui oikeaan: porukan vanharouva lyllersi viereeni.  Hetken hiljaisuuden jälkeen päätin kysyä: - Missä te olitte matkoilla? Vanharouva vastasi, että eivät he olleet matkoilla vaan käyvät kerran kuussa myymässä Sörnäisissä itse ompelemiaan tyynyjä. Menevät hyvin kaupaksi. "Tyynyt vaan on niin keveitä, että tänään raahasin mukaani vahingossa yhden tyhjänkin laukun."

No, mehän juttelimme vilkkaasti koko matkan. Matkaa hidasti työmaat ja tästä vanharouva sai aiheen kertoa, että heidän pihansa myllerrettiin viime vuonna, kun maahan kaivettiin ohut putki. Tänä kesänä piha myllerrettiin samasta kohtaa ja maahan kaivettiin paksu putki. "Eikö ne osaa suunnitella?"

Hyvä kysymys?

Arabian kauppakeskuksen kohdalla tie on kaaoksessa työmaan takia. Syyskuussa työmaalla oli teksti: Työ valmistuu 9/2016. Lokakuun alussa teksti oli vaihdettu: Työ valmistuu 10/2016. Näyttää siltä, että työ valmistuu aikataulussa, mikä se sitten lieneekin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti