Lauantaisin kiireisten työssäkäyvien lisäksi marketeissa pyörii sellaisiakin ihmisiä, jotka ihan hyvin ehtisivät tehdä ostoksensa muulloinkin kuin viikonloppuisin, esimerkiksi eläkeläisiä ja vanhuksia, jotka kassalla vielä sekoilevat maksu- ja bonuskorttiensa kanssa. Jonossa vaihdetaan merkittäviä silmäyksiä ja huokaillaan. Eläkeläisten, jotka saavat viettää kaikki päivänsä vapaalla, pitäisi ymmärtää, että antaisivat työssäkäyvien hoitaa lauantaisin ostoksensa rauhassa.
No, jos eivät ymmärrä, niin hallituksen on puututtava tilanteeseen. Koska hallitus ei ihan vain omilla jakkaroilla istumalla pysty asiasta päättämään pitää perustaa työryhmä. Työryhmässä pitää olla enemmän kuin kolme kantaa - niin on kaupassa ja kaupassa asioivillakin. Monikantaneuvotteluihin työryhmään kutsutaan erilaisissa töissä käyvien edustajat, erilaisia kaupassa asioivia ihmisiä edustavia järjestöjä ja kauppaa liiketoimintana hoitavien ihmisten edustajat. Mitä enemmän jakkarassa on jalkoja sitä tukevampi se on.

Aikaa jää lisäksi enemmän rentoutua ja maanantaina töihin tulee iloinen ja levännyt työntekijä. Kaupan työntekijöiden lauantain työpaineet kevenevät: vähemmän kiukkuisia asiakkaita. Eläkeläisten ja vanhusten elämä myös helpottuu: lauantaina ei aamukahvilla tarvitse suunnitella mitä tänään syötäisiin. Tämä keskustelu käytiin jo perjantaina.
Hallitus kantaa näin huolta ei vain työntekijöistä työaikana vaan myös heidän vapaa-ajastaan, sen laadusta. Jos etujärjestöt eivät pääse asiasta yksimieliseen ratkaisuun, hallitus pääsee maaliin ja tuo eduskuntaan lakiesityksen, joka kieltää eläkeläisten ja työttömien ja joutilaiden kauppareissut lauantaisin. Tupakkaa saa kioskiltakin.
Ehkä maahan saadaan näin uusi win-win, voitto-voitto sopimus, suomeksi voi-voi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti