sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Uutisista on tullut väkivaltaviihdettä

Rouva hihkaisi olohuoneesta, että Ylen kanavilla pääuutinen on tänään ollut, että Ruotsissa "kolme koululaista on kuollut bussiturmassa". Ruotsi on lähellä, naapuri. Liikenneonnettomuudet ja onnettomuudet ovat tavallisia, taattuja aiheita uutisiin. Ihmisiä ei kiinnosta kuulla kuinka monta vaan miten.

Kirjoitan tämän siksi, että olen ihmetellyt monta vuotta Suomen tv-uutisissa kuulemaani: Kiinassa bussi on törmännyt vuoren rinteeseen. Ihmettelin vuosia sitten ja ihmettelen edelleenkin: "Mitä se meille kuuluu?"

Lähdin löytöretkelle internettiin hakusanoilla "kiina" ja "bussiturma". Tuli paljon osumia. Vuodelta 2008 löytyi MTV:n uutinen, jonka mukaan "ainakin 25 ihmistä kuoli ja viisi loukkaantui Luoteis-Kiinassa sattuneessa bussiturmassa". Ylellä oli 7.10.2012 uutinen siitä, että "13 ihmistä on kuollut ja yhdeksän loukkaantunut vakavasti kahden linja-auton yhteentörmäyksessä Kiinassa". Jne.

Ympäristössämme tapahtuu paljon muutakin kuin bussikolareita, Vuonna 2015 maailmassa kuoli 5,9 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta, noin 45 % heistä aliravitsemukseen. Kuukaudessa kuoli 491 667 lasta, joka päivä 16 761 lasta, joka tunti 698 lasta ja joka minuutti 12 lasta.

Nälänhätään vaikutti aiemmin ruokaviljelmien muuttaminen kaupalliseen käyttöön ja nälkää torjuttiin suurten viljantuottajamaiden ylijäämäviljalla. Energian tuottaminen autojen polttoaineeksi on poistanut ylijäämäviljan markkinoilta.

No, mutta ei 2,655 miljoonan lapsen kuolema nälkään ole uutinen, se on tilasto. Jos lapset parkuisivat samassa paikassa samaan aikaan, se olisi uutinen.

P.S. Potkulautamies jätti tänään jäljen itsestään. Ei se kauan kestänyt - katosi alle tunnissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti