keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Naurattava mielenosoitus

Tänään rouva pisti Potkulautamiehen matkalle ostamaan kirjoja joululahjoiksi. Jos olisin mennyt potkulaudalla, olisin Sunday Timesin Stylen mukaan hipsteri. Menin kuitenkin linja-autolla. Istuin taas yhden ihmisen viereen, vaikka muuallakin olisi ollut vapaita paikkoja. Tämä siitä säikähti niin, että kaivoi heti korvalleen kännykän ja noin minuutin välein tarkisti, että rannekello oli tallessa. Tunsin itseni anarkistiksi.

Siinä oli kuitenkin mukava istuskella ja miettiä omia asioitaan. Muistelin itsenäisyyspäivää. Kävimme rouvan kanssa RSO:n itsenäisyyspäivän konsertissa musiikkitalolla. Ennen konserttia pienessä piirissä oli keskusteltu niitä näitä. Pari ihmistä huomasi matkustaneensa samassa metrojunassa: on kuulemma epätavallista, että kuljettaja oli tiedottanut siitä, että metrojuna pysähtyi ylimääräiset pari minuuttia. Saatoin vain kuvitella, miten asiasta olisi voinut tiedottaa:

- Tässä kuljettajanne. Minulla on ilo ilmoittaa teille, hyvät matkustajat, että joudumme viivähtämään tässä    ei-missään muutaman minuutin. Saatte näin rentoutua ja viihtyä omien hyvien ajatustenne kanssa hieman pidempään, nauttikaa. Jos olette aloittaneet vilkkaan keskustelun kanssmatkustajienne kanssa, jatkakaa.

Asiat voi nähdä monella eri tavalla. Samaan päämääräänkin voi päästä eri reittejä. Tokiossa maanalaisen portti on auki, mutta jos sinulla ei ole työntää koneeseen maksettua lippua, portti sulkeutuu. Lontoon maanalaisessa portti on kiinni. Työnnät lipun laitteeseen ja portti aukeaa. Lontoossa maanalaisen portti joutuu tekemään huomattavasti enemmän töitä kuin Tokiossa.

Konsertissa RSO esitti ylimääräisenä kappaleena Finlandian. Monet pyyhkivät vettä silmäkulmistaan. Toisin oli Tampereella, missä taidettiin pyyhkiä verta nenistä. Maalta Helsinkiin muuttaneet nuoret kävivät serkuilleen näyttämässä, mitä suuressa maailmassa olivat oppineet. Väkivalta on kuitenkin vanhanaikaista.

Mielenosoitukset kaipaavat tuotekehittelyä. Mielestäni hyvinkin markkinointikelpoinen konsepti olisi tuotteistaa naurumielenosoitus. Ajatelkaa, että tuhat ihmistä kokoontuisi nauramaan asioille tai ihmisille, joista ei tykkää. Olisi tehokasta. Eikä olisi väkivaltaista. Ei kukaan kovin kauan kestäisi olla naurettava.

Eikä matkittaisi muita. Saattaisivat jopa tulla suurestakin maailmasta tänne oppia hakemaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti