sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Tänään en ole oppinut vielä mitään

Muutama päivä sitten kävimme rouvan kanssa konsertissa. Meillä on sellaiset paikat, että siitä voi tarkkailla lyömäsoittajia. Yksikin mies pamautti pari kertaa tunnin kestäneen konsertin aikana isoa rumpua ja kyllä kuului. Mitähän tapahtuisi, jos ei löisi juuri oikeaan aikaan?

Palasimme konsertista linja-autolla kotiin. Ei ollut kauhean myöhäinen ilta, mutta ilta kumminkin ja autossa oli paljon matkustajia. Ei liian ahdasta, mutta sen verran tiukkaa, että iäkkäämpi naisihminen sai neuvotuksi nuorta miestä: - Kun sinulla on noita kaljalaatikoita noin paljon, niin eikös sinun olisi parempi istua niiden kanssa tähän alas.

- Oletko käynyt Tallinnassa. Oletpa tainnut käydä. Olitko oikein risteilyllä. Taisit olla. Toitko tupakkaakin. Taisit tuoda. Minä en juo enkä polta, mutta minulla on kyllä tuttuja, jotka nekin käyvät Tallinnassa ja tuovat viinaa ja tupakkaa ja myyvät niitä. Tienaavatkin siitä jonkin verran.

Tänään on Helsingissä niin harmaa päivä, etttä ikkunoista ei näe kunnolla edes naapuritalon seinää. Viikko sitten pystyi jopa potkulautailemaan. Kävin Stokkalla ostamassa rouvalle sitruunaista oliiviöljyä. Kotimatka ei kuitenkaan kulkenut potkulaudalla: eturenkaasta oli ilmat niin pihalla, että piti viedä lauta korjattavaksi. Rouva tiesi, että Arabianrannassa, lähes naapurissa on aloittanut polkypyöräkorjaamo. Niin oli ja hyvä olikin: nuori mies teki autotallifirmassaan mitä osaa hyvin, kokoaa ja korjaa polkupyöriä.

Olen minä törmännyt toisenlaisiinkin liikeideoihin, niin kuin että pistetään rahoiksi tai kierretään veroja. Mutta joskus, vaikka idea olisi hyväkin, täytyy uskaltaa kysyä neuvoa. Neuvoa voi kysyä vaikka konsultilta niin kuin minäkin 35 vuotta sitten. Olimme aloittamassa yritystä Englannissa ja koin tarvitsevani neuvoja. Firmaan tuli itsevarmasti kyäyttäytynyt mies Englannista, tutki tarkkaan miten toimimme, palasi Englantiin ja aloitti kilpailevan yrityksen.

Tämä juttu ei kuitenkaan päättynyt kuin oikeassa elämässä, vaan niin kuin saduissa: paha sai palkkansa ja loppu oli onnellinen. Vuosia myöhemmin saimme konsultin yrityksen toisen yrityskaupan yhteydessä omaksemme 1 punnalla. Konsultti oli siirtynyt hoitamaan matkailuperävaunuparkkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti