maanantai 6. huhtikuuta 2015

Lupaamme kauniin kesän ja viennin kasvua, hä!

No!, matkustimme rouvan kanssa Pariisiin Eleonoran synttäreille: täytti puoli vuotta. Charles de Gaullen lentokentältä matkustimme RERillä Port Royalin asemalle. Lentokentän juna-asemalla ilmoitustaulu ilmoitti, että KARI lähtee 13 minuutin kuluttua. Kyllä on Pariisissa hyvä palvelu, tietosuojasta ei tietoakaan.Port Royalin aseman vieressä on apteekki, josta olen rouvalle ennenkin hakenut tupakoinnin lopettamiseen tarkoitettuja imeskelypillereitä. Nämäkin pillerit, niin kuin kaikki Ranskan apteekeissa myytävät lääkkeet, ovat halvempia ja usein parempiakin kuin Suomen apteekeissa myytävät kopiot alkuperäisvalmisteista.

Rouva sanoikin, että Potkulautamies saa hakea apteekista nappuloita. Löysin nappuloita hyllystä ja menin maksamaan - jonon päähän. Pariisin apteekkeihin verrattuna Suomessa apteekit keräävät rahat paljon tehokkaammin. Port Royalin apteekissa oli parhaimmillaan kolme ihmistä tiskin takana palvelemassa. He hakivat reseptiasiakkaille lääkkeet ja sitten ottivat rahat. Minullahan oli käsikauppatavaroita ja olisin voinut maksaa ne heti, mutta kun ei ollut erillistä kassaa, mille maksaa. Suomessa farmaseutti tekee farmaseutin töitä ja kassa kassan töitä.

Oli aika jännää tarkkailla tätä apteekin puuhastelua puoli tuntia. Hygieniasta apteekissa pidetään hyvää huolta. Raha on likaista ja setelit ovat bakteeripesiä. Henkilökunta ei koske seteleihin: jos maksat setelillä, sinä työnnät sen ison mustan masiinan aukkoon, joka raksuttaa aikansa ja palauttaa vaihtorahat ikään kuin olisi RAY:n pelikone,

Saman asian voi hoitaa monella eri tavalla, hyvin tai huonosti, tai hyvin huonosti - niin tai aina voi tietysti neuvoa, miten muitten pitäisi asioita hoitaa. Suomen järjestötasavallassa on eduskuntavaalit ja kaikki vakuuttavat, että tarvitaan viennin kasvua. Yli 40 vuotta sitten söin lounasta UPO:n perustajan, vuorineuvos Arvi Tammivuoren kanssa Lahden Seurahuoneella. Vuorineuvos kertoi, miten UPO aloitti viennin:

- Minä kutsuin meidän pojat huoneeseeni ja kysyin: mihin täältä Lahdesta on pitempi matka, Rovaniemelle vai Tukholmaan. Pojat sanoivat, että Rovaniemelle. Kysyin pojilta, missä asuu enemmän ihmisiä, Rovaniemellä vai Tukholmassa. Pojat sanoivat, että Tukholmassa. Kysyin pojilta, mitä luulette, kummassa myytäis enemmän pesukoneita, Rovaniemellä vai Tukholmassa. Pojat sanoivat, että Tukholmassa.

- Minä sanoin pojille: menkää helvetin joutuin sinne Tukholmaan.

1 kommentti:

  1. Tuosta apteekkijutusta näkee sen, että paljon, paljon olisi vielä varmasti työelämässä kehitettävää omassa maassa ja rajojen ulkopuolellakin siten, että työnteko tehostuisi - vielä jopa ilman hiostamista....Kun tekee työtänsä, pitäisi itse kunkin aina miettiä, voiko siinä jotain osa-aluetta muuttaa....maailma muuttuu, ei mikään työkään voi pysyä samanlaisena.....ja varsinkin ne, jotka palkan maksaa, niiden pitäisi katsoa kokonaisuutta ja eri työvaiheita, olisiko parannettavaa....Tuo on vähän sama juttu, kun 70 luvulla jouduimme kaikki olemaan uutena vuotena 200 pros tuntipalkalla töissä, koska osa työvaiheista oli sellaisia osalla porukkaa, että kirjaukset piti tehdä päiväyksellä 31.12.. Koko talo tuli töihin 1.1.....Esim minun osaston työt olisi ehtinyt tekemään arkenakin normaali työaikana, mutta... silloin ei sitten vähääkään vielä ajateltu, mitä kaikki maksaa....ja voitaisko jostakin - säästää - firmalle lisää tulosta, teettämällä työt järkevästi osalla porukkaa, eikä periaatteella: kun kerran noidenkin pitää olla töissä, niin sitten kaikkien muidenkin !!

    VastaaPoista