maanantai 28. marraskuuta 2016

Kari, Castro ja Guinea-Bissau

Rouvalla oli lista jouluostoksista ja ajatus, että ostetaan kaikki lahjat yhdellä kauppareissulla. Menimme Stokkalle. Lahjalista ei ollut kovin pitkä, muutama kirja, pari pehmeätä pakettia, mutta onneksi yhdestä paketista, joka ei painanut mitään, tuli kuitenkin tosi näyttävä. Kysyin Rouvalta: - Saahan Potkulautamies kantaa kaikki nämä paketit ?

Laahustin tavaratalossa pakettien kanssa pari metriä Rouvan perässä ja onnistuin kuin onnistuinkin saamaan myötätuntoa. Taisi olla neljännessä kerroksessa, missä aamutossujakin myydään, myyjätär ohitti minut ja ohittaessaan siveli selkääni: "Voi, voi!"

Takaisin kotona televisiossa uutinen oli, että Fidel Castro on kuollut. Uutinen loppui suunnilleen sanoilla "Castro myös lähetti lääkäreitä siirtomaissa itsenäisyydestä taistelevien avuksi". Seuraavana päivänä Hesarissa oli tietysti paljon juttuja, joissa Castroa muisteltiin ja arvioitiin. Yhden muistelijoista, entisen kansanedustaja Jaakko Laakson, kerrottiin päässeen  IPU:n kokouksessa Castrosta "noin kymmenen metrin päähän".

Voin kertoa, että minä vasta lähelle pääsin, noin vertauskuvauksellisesti. Olin 1970-luvun alussa Guinea-Bissaussa, sain kuumetaudin ja Moresin kenttäsairaalan kuubalaiset lääkärit menivät neulalla ihoni alle.

Kirjoitin kokemuksistani Guinea-Bissaussa Suomen Kuvalehteen ja ajattelin, että saan kaapattua siitä kuvan tähän blogiin. Koska en muistanut tarkkaan, koska juttuni oli julkaistu, jouduin selaamaan SK:n digitaalista arkistoa pidempään kuin yhden 8-tunnin työpäivän. Minulla oli muistikuva, että juttu olisi julkaistu syksyllä. Se olikin julkaistu  keväällä 1974 lehden numerossa 13.

Kyllä kannatti. Juttu on hyvä. Ihan kuin joku tuntematon olisi sen kirjoittanut. Muistan, että istuin pitkän marssin levähdystauolla presidentti Luiz Cabralin kanssa keskellä yötä puun rungolla tupakalla. Lehdestä luin, että siinä istuskellessamme Luiz kertoi: - Me emme ole luonteeltamme sotaisa kansa.

Jutustani luin myös, että presidentin vaimo Luzette oli kertonut minulle, että Luiz, joka on opettaja on "suuri optimisti, joka ei ajattele kenestäkään pahaa". "Luulen, että tämä on virhe hänessä: hän ei epäile ketään ja uskoo, että kaikki ovat yhtä rehellisiä kuin hän."

Googletin Guinea-Bissau ja opin, että presidentti Luiz Cabral syrjäytettiin vallankaappauksella vuonna 1980. Sen jälkeen useat vallankaappaukset ovat haitanneet maan kehitystä. "Guinea-Bissau on eräs maailman vähiten kehittyneistä maista." "Huumekauppa lisää hallinnon korruptiota ja epätasa-arvoa."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti