sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Tehokkaita energioita kaupungissa

Rouva sanoi, että Potkulautamies saa hakea marketista viikonlopuksi lihaa ja kalaa. Stokkan kalatiskillä oli jono. Minäkin menin hakemaan vuoronumeroa.  Automaatin edessä seisoskeli kuitenkin joku törppö ukkeli, joka esti pääsyn automaatille: - Anteeksi ? ja äijä teki tilaa.

Vuoroni oli tulossa vasta odottelun jälkeen ja minulla oli aikaa kuljeskella pitkän tiskin laidalla ja kurkkia mitä oli tarjolla. Kuha oli tarjouksessa. Pysähdyin ja seurasin, kun muut kyselivät ja tekivät valintojaan. - Anteeksi !

Asiakas selkäni takani halusi vuoronumeron. Minä törppö ukkeli pyysin: - Anteeksi !

No, kaikkea sitä sattuu. Olen syksyn aikana ollut monesti menossa autossa Helsinginkatua keskustaan Mannerheimintielle. Hyvissä ajoin liikennemerkillä ilmoitetaan, että muutaman sadan metrin päässä työmaa sulkee oikeanpuoleisen kaistan.

Tunnollinen suomalainen autoilija varmistaa paikkansa ja siirtyy kehotuksesta heti vasemmalle. Vasemmalle kaistalle syntyy pitkä jono, joka ei etene edes kävelyvauhtia. Oikeanpuoleista kaistaa hurauttelee ohi vauhdilla ahneita etuilijoita, jotka tempullaan saavat pitkän etumatkan. "S-aatanan pöllöpäät. Alä j-umalauta päästä niistä ketään tohon edellesi !"

Englannissa akanaan arvostimme liikenteessä että, toiset autoilijat otetaan kohteliaasti huomioon - ihan siitä riippumatta kenellä olisi etuoikeus. Englantilaisittain Helsinginkadun tukoksestakin siirryttäisiin iloisina autoilijoina eteenpäin, jos molemmat kaistat pysyisivät tasaisesti täynnä ja yksikaistaiselle siirryttäisiin vuorotellen.

Mutta kyllä on suunnittelussakin vikaa: liikenteen siirtymisestä yhdelle kaistalle kannattaa ilmoittaa vasta sitten kun se on lähellä tapahtua.

Työmaat tuntuvat valmistuvan hyvin, hyvin hitaasti. Mutta aina ei pidä moittia ja jos on kehumisen aihetta, kannattaa kehua. Joskus toimitaan ripeästi: nämä kuvat otin perättäisinä päivinä, toisen lokakuun viimeisenä ja toisen marraskuun ensimmäisenä päivänä. Ohikulkijoille tiedotetaan koska "työ on valmis". (Samanlaisen kuvan olisin saanut jo syyskuussa: 09/2016.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti