keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Työsuhdepotkulautoja Kevallekin

Kaikki tietää, että tietäminen ja ymmärtäminen ovat kaksi eri asiaa. Kun rouva on sanonut, niin tiedän mitä kaupasta pitää hakea. Ymmärtäminen on sitä, että lähtee heti matkaan.

Arabianrannasta Helsingin keskustaan kulkee monta hyvää reittiä potkulautailla. Hämeentietä pitkin pääsee mukavasti Hakaniemen kautta. Tämä on myös historiallinen matka punapääoman Vallan linnakkeiden raunioille: Kurvissa oli Kansa-yhtiöiden pääkonttori. Seuraavana vasemmalla alamäessä vilahtaa Elannon vanha kivitalo ja kohta vähän kauempana Haka-konsernin muistomerkki: Merihaka. Hakaniemen torin laidalla oli ennen Suomen Työväen Säästöpankin pääkonttori.

Kuusi vuotta sitten Potkulautamies ja muutama muu vanha journalisti oli koolla muistelemassa. Jaakko Okker kysyi: Tiedättekös pojat mitä on jäljellä punapääomasta? Kukaan ei tiennyt. Pitäjänmäen osuuskuntaruokala, tiesi Jaakko.

Kaikki tietävät, että punapääoma kaatui Kansa-yhtiöiden kansainvälisiin sijoituksiin. Potkulautamies taitaa myös ymmärtää, miksi. Perustin 1970-luvun puolivälissä yrityksen, joka myi tietoa. Kansa-yhtiöiden toimitusjohtaja Pesonen ohjasi minut tapaamaan henkilöä, joka "vastaa yhtiömme kansainvälisistä sijoituksista". Yritin kaupata palveluitamme tälle henkilölle. Ei tullut kauppoja: "Me täällä Kansa-yhtiöissä emme tarvitse tietoa, sillä me tiedämme kaiken2.

Potkulautamies ylittää Pitkänsillan. Hups, vasemmalla jalkakäytäväkin levenee, Kevan pääkonttorin kohdalla. Konkurssiin menneen Pukevan tontin jälkeen Kaisaniemenkatu laskeutuukin Rautatientorille. Jalkakäytävä on parkkeerattu täyteen autoja. Pakettiautojen väliin mahtuu muutama henkilöautokin, poikkeuksetta isoja ja kalliita.

Tänään potkulautailin Hermanniin. Vastaan tuli äiti kahden lapsen kanssa, toinen potkulaudalla. Äiti pojalleen: Kato, aikuisetkin potkulautailee. Potkulautamies ehdottaa Kevallekin työsuhdepotkulautoja. Parkkimaksut säästyy. Kunto nousee. Mieli virkistyy. Sitä paitsi, voi tervehtiä ihan tavallisia ihmisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti