keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Kotimainen draamasarja: The Kittilä House of Horror

"Meillä on uskomattoman surkeat johtajat." Otsikko on lainaus verkkolehdestä Uusi Suomi. Suomalaista johtamista julkaisussa kommentoi liikkeenjohdon konsultti Pasi Sillanpää. Minä lainaan hänen provosoivaksi tarkoitettua kannanottoaan tässä siksi, että olen aika lailla samaa mieltä.

En ihan äkkiä muista, että yritys olisi kaatunut siksi, että se palkkasi huonoja työntekijöitä. Maailma muuttuu. Onneksi on jotain pysyvääkin: ihminen.

En tiedä, miten nykyään työntekijöiden palkoista käytännössä sovitaan - prosessi ainakin on monimutkainen ja siinä on paljon toimijoita ja se vaatii tekijöiltään paljon tietämystä. Rouvalla on paksu teos Lääketieteen termit. Termit alkavat sanalla Arteria, sivuja on 808 ja viimeinen termi Öljy-vesiemulsio.

Väärä positiivinen tulos muuten tarkoittaa terveen toteamista sairaaksi.

Lääkäreillä on oma sanastonsa, ekonomisteilla on oma sanastonsa, juristeilla on oma sanastonsa ja taitaa työehtosopimusneuvottelijoillakin olla oma sanastonsa. Herrat puhuu sellaista kieltä, että tavallinen kansalainen ei ymmärrä - kyllä ne on viisaita.

Ennen oli paremmin: ihmiset jutteli ja sopi jutellessaan. Kaverini ensimmäinen työpaikka oli tehtaan henkilöstöosastolla. Vieraita kestittiin yrityksen hulppeissa edustustiloissa, entisen patruunan perintöä. Nuoren miehen tehtävä näissä tilaisuuksissa oli huolehtia, että kukaan ei huku altaaseen eikä sammu saunaan. Tästä on noin 40 vuotta.

Edustustiloissa kestittiin ainakin verotarkastajia ja siellä neuvoteltiin myös tehtaan työntekijöiden palkoista. Sopimus syntyi näin: Yhdessä sovittiin, että työnantaja tekee tarjouksen, jonka pääluottamusmies hylkää. Sovittiin, että seuraavana päivänä tehtaalla on lakko ja työnantaja tekee uuden, sekin yhdessä sovittu, tarjouksen, jonka työntekijät hyväksyvät. Kaikki olivat tyytyväisiä.

Jotta draama onnistuisi, tarvitaan hyvä käsikirjoitus. TV-sarjakin saattaa muuttua todellisuudeksi: ainakin lehdet kirjoittavat dramaattisesti Salkkarin juonenkäänteistä. Suomen Kuvalehti tuottaa sarjaa The Kittilä House of Horror. Sen verran uskallan paljastaa sarjan seuraavien jaksojen käänteistä, että käsikirjoittaja ja ohjaaja Eeva-Liisa Hynynen on pyytänyt  sarjaan uusia avustajia: Lapin kansanedustajia.

Avustajien tehtävä olisi kommentoida "kiireellisesti" Kittilän kunnan päätöksentekoa. Jotta avustajien repliikit olisivat sarjaan sopivia, ohjaaja on liittänyt avustajille taustamateriaaliksi otteita sarjan aikaisemmista jaksoista: omia kirjoituksiaan.

Jännä kotimainen sarja: keskeinen rooli on tutkintajohtajalla, josta nyt on tehty kantelu oikeuskanslerille. Jännää - elokuvatarkastamon päätöksen mukaan sallittu: tosikoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti