sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Kunkun vanhat kuteet

Rouva normaalisti lähettää minut torstaisin hakemaan Hakaniemen hallista juureen leivotun ruispatongin. Se on hyvää graavikalan kanssa. Nyt ei ollut torstai, ei pitkänmatkan potkulautakeli, mutta oli graavattua kalaa. Potkulautailin Arabian kauppakeskukseen, lähileipäkauppaan ja kysyin olisiko heillä graavikalan kanssa syötävää ruisleipää. Kannatti kysyä. Sain hyvää leipää ja vähän ilmaista konsultointia lisäksi:

- Leikkaa tämä kolmeen osaan ja laita kaksi niistä pakkaseen. Pakkasesta otettuna ne ovat kuin juuri uunista tulleita. Totta joka sana. Leipäkin vielä juureen tehtyä. Aina kannattaa kysyä neuvoa, pitää kuitenkin kysyä kohteliaasti ja vähän miettiä keneltä kysyy.

Sierra Leone itsenäistyi  siirtomaavallastaan vuonna 1961. Pääkaupunki Freetown on saanut nimensä Englannista palanneiden entisten orjien mukaan. Olin Freetownissa vuonna 1969. Siellä kerrottiin tarinaa siirtomaaherrasta, joka oli automatkalla Luksariin. Tuli tienristeys eikä viittoja ollut, mutta oli paikallinen, jolta saattoi kysyä neuvoa: - Tässä risteyksessä jatkakaa vasemmalle kääntyvää tietä.

Tässä tienristeyksessä vasemmalle kääntyvä tie oli päällystetty ja vei Port Lokoon. Luksariin vievä tie oli soratie.Tarinan mukaan neuvoja oli sitä mieltä, että ei hieno herra voi ajaa soratietä.

H.C. Andersenin satu Keisarin uusista vaatteista kertoo räätäleistä, jotka neulovat sellaiset kuteet, joita kykenemättömät virkamiehet tai muuten yksinkertaiset eivät näe. No, tottakai kaikki sanovat näkevänsä paitsi pieni lapsi.

Kyllä näitä keisareita nykyäänkin maailmassa riittää. Olisi kiva avata mediassa keskustelu siitä, onko Mikki Hiiri todellinen henkilö, mitkä ovat Mikki Hiiren suuret saavutukset ja vaikutus tämän päivän yhteiskunnalliseen kehitykseen. Television ajankohtaistoimitus voisi kutsua keskusteluiltaan asiantuntijoita, muutaman maisterin, poliitikon ja mikkihiiriperinteestä vastaavan virkamiehen. Onhan Mikki Hiirestä tarjolla myös paljon perinteisessä mediassa painettuja dokumentteja.

Printattu media analysoi tv:ssä käytyä keskustelua. Tästä syntyy uusia debatteja sähköiseen mediaan. Parrasvaloihin kehittyy pari mikkihiiri-julkkistakin.Tilastotieteilijöiden ja mielipidemittarimatojen mukaan 87% ihmisistä kannattaa Mikki Hiirtä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti