tiistai 18. maaliskuuta 2014

Rotta vai ruhtinas

Rouva antoi mukaani kela-korttinsa ja pyysi, että kauppareissullani piipahdan myös apteekissa. Rouvalta lopumassa ollut lääke oli loppunut myös apteekista. Apteekissa vielä kertoivat, että saattaa olla, että tätä lääkettä tähän hätään ei tulekaan. Potkulautailin ruokakassien kanssa kotiin ja neuvoin rouvaa:

- Soita Yliopiston Apteekkiin josko heillä vaikkapa Viikissä olisi tätä lääkettä. Rouva soitti ja selvisi, että tätä lääkettä oli YA:lla Helsingissä vain kaksi pakkausta eikä kumpikaan niistä Viikissä. Onnellista tässä on, että rouva sai lääkkeensä. Minäkin sain kehuja siitä, että neuvoin. Meille yhdessä tuli hyvä olo.

Empatia on kuulemma hankala juttu, sitä joko on tai sitä ei ole. Yle lähetti Prismassa ohjelman eläinten ajatuksista. Siinä oli kahdella rotalla tehty koe. Toinen oli suljettu lieriöön ja toinen oli vapaa. Aikansa opiskeltuaan vapaana oleva rotta oppi aukaisemaan lieriön ja vapauttamaan toisen rotan.

Empatiaa testattiin niin, että kokeeseen tuotiin toinenkin lieriö, jossa oli rottien herkkupaloja, juuri sopivasti yhdelle rotalle syötäväksi. Kokeessa kävi niin, että rotta vapautti ensin toisen rotan lieriöstä ja vasta sitten aukaisi lieriön, jossa oli herkkupalat. Rotat jakoivat ja herkuttelivat makupaloilla yhdessä.

Toisen amerikkalaisen tutkimuksen luin New Scientistä. Sen tuloksien mukaan  ihmiset, jotka elävät luksuksessa, menettävät kykynsä empatiaan. Tämän tutkimuksen mukaan kyky empatiaan häviää myös politikoilta, jotka pääsevät makean elämän makuun, olipa heidän poliitinen sanomansa alun perin ollut kuinka ihmisystävällinen tahansa.

Jokainen, joka menestyy, ei kuitenkaan heittäydy luksuselämään ja hanki tuhansia loistoautoja, niin kuin Brunein sulttaani. Sitä voi miettiä, kuka lähee itse vaivalla hankkimiaan, omia rahojansa tuhlailemaan.

Kruisailu motskarilla moottoripyöräjengin kanssa nahkaliiveissä on makeeta. Mutta kyllä coolimpaa olisi pukeutua sellaisiin nahkaliiveihin, joiden selässä on jengitunnus: Hyvää ja iloista päivää! Sitten pitäisi värjätä vähän harmaata ohimolle ja cruisailla potkulaudoilla. Niinhän hipsteritkin tekevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti