sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Rouvalle ruusuja, risuja SDP:lle

Tänään meillä juhlitaan rouvan syntymäpäivää. Ei se oikeesti tänään ole, vaan huomenna, mutta kun rouva on sunnuntain lapsi, niin juhlitaan sunnuntaina. Eihän maanantai mikään juhlapäivä ole. Potkulautailin Arabian kauppakeskukseen ja ajattelin näyttää: ostin isoja tummanpunaisia ruusuja täyden tusinan. No, ei meillä ollut sellaista maljakkoa, johon ne olisivat luontevasti istuneet. Ensi kerralla ostan pienempiä ruusuja.

Ruusu on SDP:nkin kukka. Olin Paasivuorenkadulla töissä toimittajana. Vaalit oli tulossa. Sain mielestäni loistavan idean: Johnnyn laulama Ihana aamu oli listaykkönen. Pyysin Arvo Saloa tekemään lauluun uuden tekstin tasa-arvosta, jne. Musiikkihan oli valmiina levy-yhtiössä ja Johnny lauloi päälle tasa-arvosta. Elannon pääjohtaja Ylermi Rungon kanssa sovimme vielä, että hittilaulun poliittista versiota soitetaan taustamusiikkina Elannon tavarataloissa.

Tästä projektista oli sellainen seuraus, että aloin ajatella, olenkohan ihan oikeassa paikassa töissä. Puolueen taloudenhoitaja Pentti Ketola nimittäin uhkasi, että jos levy tuottaa tappiota, minä saan maksaa sen palkastani. Levyä myytiin kuitenkin niin, että se tuotti voittoa. Kävin Pentiltä kysymässä provikoita levyn voitosta. Ei Ketola minulle mitään maksanut, eikä edes kiitellyt.

Lopullinen kyllästymiseni uraani Paasivuorenkadulla tuli näistä tapahtaumista: Tulimme joskus iltasella bussilla Hakan kurssikeskuksesta Obnäsistä. Puoluetoimiston väellä oli ollut juhlat. Notkuin bussin perällä Kalevi Sorsan kanssa ja ehdotin: - Tämä meidän oma lehdistömme on heikko. Porvarilehdissä on demareille myötämielisiä toimittajia. Ryhdytään pitämään heistä akktiivisesti huolta ja informoimaan heitä ajatuksistamme luottamuksella etukäteen.

Näinhän me tehtiin. Erkki Liikanen aikanaan jakoi sitten näille luottotoimittajille Monitor-ryhmän jäsenkorttejakin. Minusta taas tuli muiden töitteni lisäksi Sosialistisen Aikakauslehden toimittaja. Sorsa oli päätoimittaja, Seppo Tikka toimitussihteeri ja minä tein lehden.

Jatkuu huomenna...kerron, miksi pyysin eroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti